Καταλωνία: Ανεξαρτησία με… αναστολή

Καταλωνία: Ανεξαρτησία με… αναστολή

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Ο πρόεδρος της αυτόνομης κυβέρνησης της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, υπέγραψε χθες τη διακήρυξη με την οποία καλεί «όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν την καταλανική δημοκρατία ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος», προτείνοντας παράλληλα την αναστολή ισχύος του εγγράφου, ώστε να ξεκινήσει μια περίοδος διαλόγου. Η ισπανική κυβέρνηση χαρακτήρισε άκυρο το έγγραφο και επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει την αντίδρασή της, μετά την έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα το πρωί.

«Ούτε ο κ. Πουτζντεμόν ούτε κανένας άλλος δεν μπορεί να αντλεί συμπεράσματα από έναν νόμο που δεν υπάρχει», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, αναφερόμενη στον καταλανικό νόμο για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου, ο οποίος είχε ακυρωθεί από το ισπανικό συνταγματικό δικαστήριο. Στη συνεδρίαση της καταλανικής Βουλής, που ξεκίνησε χθες στις 7 το βράδυ, ο Πουτζντεμόν είχε αναφερθεί στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας χαρακτηρίζοντάς το «λαϊκή εντολή υπέρ της απόσχισης».

«Αποδέχομαι την εντολή να γίνει η Καταλωνία ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή δημοκρατίας. Προτείνω να αναστείλουμε την ισχύ της διακήρυξης της ανεξαρτησίας, ώστε να εμπλακούμε σε συνομιλίες και να φθάσουμε σε συμφωνημένη λύση», είχε πει ο Πουτζντεμόν κλείνοντας μια ομιλία στην οποία συνεχάρη όσους εργάστηκαν ώστε να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα παρά τις αντιξοότητες. «Αν όλος ο κόσμος ενεργήσει με υπευθυνότητα, η διαμάχη μπορεί να επιλυθεί με ήρεμο τρόπο». Η τοποθέτηση «ναι μεν αλλά» ήταν αποτέλεσμα των ισχυρότατων πιέσεων που ασκήθηκαν στον Πουτζντεμόν τόσο από τη βάση των αυτονομιστών, που πίεζαν για τη διακήρυξη, όσο και από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και των ισπανικών θεσμών, καθώς και των μεγάλων εταιρειών, που άσκησαν πιέσεις υπέρ της αποφυγής ριψοκίνδυνων ασκήσεων.

«Ο πρόεδρος Πουτζντεμόν έθεσε απόψε την Καταλωνία σε καθεστώς της πιο απόλυτης αβεβαιότητας», δήλωσε η Σάενθ ντε Σανταμαρία, ενώ τίποτα δεν έδειχνε ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα άλλαζε τη δεδηλωμένη στάση του να μη συνομιλήσει με εκπροσώπους της Καταλωνίας αν δεν εγκαταλείψουν ολοκληρωτικά τα σχέδια για απόσχιση.

«Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι θα λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτή τη διακήρυξη», έγραψε χθες το βράδυ η εφημερίδα El Pais, χωρίς να είναι σαφές ποια θα είναι τα μέτρα αυτά. Η διακήρυξη, που αναφέρει την ίδρυση «καταλανικής δημοκρατίας ως ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους δικαίου, δημοκρατικού και κοινωνικού», υπογράφηκε από όλους τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού και του αριστερού κόμματος CUP.

«Πραξικόπημα»

Αντιθέτως, η επικεφαλής της καταλανικής αντιπολίτευσης, Ινιές Αριμάδας, από το κόμμα Θιουδαδάνος, χαρακτήρισε «πραξικόπημα» τον ισχυρισμό του Πουτζντεμόν ότι έχει εντολή από τον λαό της Καταλωνίας να ανακηρύξει ανεξαρτησία. Η Αριμάδας είπε ότι οι Καταλανοί στην πλειονότητά τους αισθάνονται Καταλανοί, Ισπανοί και Ευρωπαίοι και ότι δεν θα αφήσουν τοπικούς αξιωματούχους «να ραγίσουν την καρδιά τους».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή