Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι στην Καλιφόρνια

Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι στην Καλιφόρνια

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝΤΑ ΡΟΖΑ. Τουλάχιστον 13 νεκροί, 100 τραυματίες, πολλοί αγνοούμενοι και 20.000 εκτοπισμένοι είναι ο απολογισμός από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη βόρεια Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Πρόκειται για μία από τις χειρότερες οικολογικές καταστροφές στην ιστορία της πολιτείας και οι πληγέντες κάτοικοι έκαναν λόγο για Αρμαγεδδώνα.

Οι πυροσβέστες έδιναν μέχρι αργά χθες το βράδυ ώρα Ελλάδας μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών σε οκτώ κομητείες. Στη Σάντα Ρόζα η φωτιά περικύκλωσε ένα ξενοδοχείο της αλυσίδας Χίλτον και έκανε στάχτη μια ολόκληρη κοινότητα συνταξιούχων με τον μακάβριο τίτλο «Το τέλος του ταξιδιού» (Journey’s End). Η Τζάνετ Απτον, αναπληρώτρια διευθύντρια της υπηρεσίας προστασίας δασών, είπε ότι τουλάχιστον 15 φωτιές στην περιοχή κατέστρεψαν πάνω από 1.500 σπίτια και επιχειρήσεις.

Η καταστροφή των περιουσιών αναμενόταν να αυξηθεί τα επόμενα 24ωρα και στη Σάντα Ρόζα, έδρα της κομητείας της Σόνομα, οι Αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τη δύση του ηλίου και βρίσκονταν σε επιφυλακή για ενδεχόμενες λεηλασίες. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια κοντά στις περιοχές των πυρκαγιών παρέμειναν χθες κλειστά και δύο πανεπιστήμια στην κομητεία Σόνομα εκκενώθηκαν. Οι μεγαλύτερες ζημιές έχουν καταγραφεί στην περιοχή των αμπελώνων της Καλιφόρνιας, βορείως του Σαν Φρανσίσκο.

«Δεν μπορείς να δεις τίποτα» περιέγραψε ο 47χρονος Φρεντ Ολιάι, ιδιοκτήτης του οινοποιείου Alta Napa Valley. «Ο καπνός έχει καλύψει τα πάντα», προσέθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι δεν έχει καταφέρει να προσεγγίσει τους αμπελώνες του προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν κήρυξε τη Νάπα, τη Σόνομα και άλλες πέντε κομητείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή