Αποπομπή λόγω ναζιστικού χαιρετισμού

Αποπομπή λόγω ναζιστικού χαιρετισμού

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO), το οποίο αναμένεται ότι θα μετατραπεί στον διαμορφωτή των πολιτικών ισορροπιών στην Αυστρία μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, διέγραψε ένα χαμηλόβαθμο στέλεχός του επειδή χαιρέτησε ναζιστικά.

Το κόμμα αναμένεται να συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό μαζί με τους συντηρητικούς, που εκτιμάται ότι θα λάβουν το ένα τρίτο των ψήφων στις εκλογές. Και τα δύο κόμματα χρησιμοποιούν σκληρή ρητορική για την καταπολέμηση της μετανάστευσης στις προεκλογικές εκστρατείες τους.

Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard σημειώνει σε άρθρο της, χωρίς να αναφέρει ονόματα, ότι μια ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος στο κρατίδιο Στυρία διαμαρτυρήθηκε στον δήμαρχο της περιοχής αφού είδε έναν συνάδελφό της του Κόμματος των Ελευθέρων να υψώνει το δεξί του χέρι κάνοντας τον χαιρετισμό των ναζί και να φωνάζει «Χάιλ Χίτλερ».

Στην Αυστρία είναι παράνομη η κατοχή αντικειμένων που παραπέμπουν στη ναζιστική εποχή και οποιαδήποτε εγκωμιαστική δήλωση για τον ναζισμό.

Ο Γιόζεφ Ρίμερ, ο βουλευτής του FPO στην περιοχή, ανέφερε σε μέιλ του ότι το κόμμα λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τις καταγγελίες αυτές και διέγραψε από το κόμμα τον αξιωματούχο μέχρις ότου διαλευκανθεί η υπόθεση. Ωστόσο, προσέθεσε ότι ο αξιωματούχος απέρριψε τις κατηγορίες και έχει προσλάβει δικηγόρο.

Η υπόθεση αναμένεται να παραπεμφθεί σήμερα σε δικαστήριο του Γκρατς. Το FPO, που ιδρύθηκε από πρώην ναζί, όμως, τονίζει ότι έχει αφήσει πίσω του το παρελθόν και έχει διαγράψει επανειλημμένως στο παρελθόν στελέχη του που κατηγορήθηκαν ότι μίλησαν θετικά για τον ναζισμό.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο νυν υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς θα είναι ο επόμενος καγκελάριος της χώρας, ενώ το ακροδεξιό κόμμα είναι πολύ πιθανόν να αναδειχθεί δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη και να εκτοπίσει τους Σοσιαλδημοκράτες του απερχόμενου καγκελάριου Κρίστιαν Κερν από την κυβέρνηση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή