Η ασαφής απάντηση Πουτζντεμόν στη χρονική διορία της Μαδρίτης

Η ασαφής απάντηση Πουτζντεμόν στη χρονική διορία της Μαδρίτης

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία μάλλον ασαφή απάντηση έδωσε ο πρόεδρος της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν στην προειδοποίηση της ισπανικής κυβέρνησης ότι θα αφαιρέσει το αυτοδιοίκητο της περιοχής εάν δεν υπάρξει ξεκάθαρη αποκήρυξη της ανεξαρτησίας μέσα στις επόμενες οκτώ ημέρες.

«Ζητάς διάλογο και απαντούν βάζοντας στο τραπέζι το 155. Καταλάβαμε», έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, αναφερόμενος στο Άρθρο του Συντάγματος που επιτρέπει στη Μαδρίτη να αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνηση οποιασδήποτε από τις 17 αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας εάν κρίνει ότι έχει καταλυθεί η συνταγματική τάξη.

Δεν διευκρίνισε ωστόσο πώς προτίθεται να απαντήσει στην επιστολή που του έστειλε η ισπανική κυβέρνηση, με την οποία του ζητούσε να αποσαφηνίσει έως τη Δευτέρα εάν έχει κηρύξει ανεξάρτητη την Καταλωνία, κι επιπλέον τρεις ημέρες προθεσμία προκειμένου να αλλάξει θέση σε περίπτωση που η απάντηση είναι καταφατική.

Εάν η Καταλωνία επιμείνει στην ανεξαρτησία έως και την επόμενη Πέμπτη, η Μαδρίτη προτίθεται να δρομολογήσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 155 για πρώτη φορά στην μετά-Φράνκο ιστορία της χώρας.

Την Τρίτη, σε κρίσιμη εμφάνισή του ενώπιον της καταλανικής Βουλής, ο κ. Πουτζντεμόν υπέγραψε διακήρυξη ανεξαρτησίας με βάση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου, όμως συνάμα ανέστειλε την εφαρμογή της απόσχισης για λίγες εβδομάδες προκειμένου να διευκολύνει διαπραγματεύσεις με τη Μαδρίτη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή