Ερντογάν: Ο Αμερικανός πρεσβευτής δεν ξέρει τη θέση του

Ερντογάν: Ο Αμερικανός πρεσβευτής δεν ξέρει τη θέση του

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα ως υπεύθυνο για τη διένεξη της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες τον απερχόμενο αμερικανό πρεσβευτή, λέγοντας πως η Ουάσινγκτον «θυσιάζει» τις σχέσεις της με τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ.

«Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής, το πρόσωπο που το προκάλεσε αυτό είναι ο εδώ πρεσβευτής. Είναι απαράδεκτο εκ μέρους των ΗΠΑ να θυσιάζουν έναν στρατηγικό εταίρο για έναν πρεσβευτή που δεν ξέρει τη θέση του», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε κυβερνήτες επαρχιών στην Άγκυρα.

Ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε επίσης πως οι ΗΠΑ κρύβουν στο προξενείο τους στην Κωνσταντινούπολη έναν ύποπτο που συνδέεται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον μουσουλμάνο ιερωμένο που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την περυσινή αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη πως η Τουρκία επιμένει στην απόφασή της να αναστείλει την έκδοση στις ΗΠΑ θεωρήσεων εισόδου για ταξίδια στην Τουρκία, ως απάντηση στην αναστολή από την Ουάσινγκτον των υπηρεσιών θεωρήσεων εισόδου που υπάρχουν στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην Τουρκία.

Νωρίτερα, Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι αποφάσισαν να συναντηθούν για τη διευθέτηση της διμερούς διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στις δύο νατοϊκές συμμάχους , σύμφωνα με ανακοίνωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνηση Μπεκίρ Μποζντάγκ προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών ήταν εποικοδομητικές.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον είχε συνομιλία με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου χθες και εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για τις συλλήψεις.

«Οι συνομιλίες ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών και τον Τίλερσον ήταν πολύ εποικοδομητικές. Εκπρόσωποι των δύο πλευρών αποφάσισαν να συναντηθούν και να συνεργασθούν», δήλωσε ο Μπεκίρ Μποζντάγκ στο ενημερωτικό δίκτυο Haberturk.

Δήλωσε επίσης ότι ο υπάλληλος του αμερικανικού προξενείου που συνελήφθη δεν έχει ζητήσει τη συνδρομή δικηγόρου και ότι η αμερικανική διπλωματική αποστολή μπορεί να ζητήσει άδεια για να στείλει δικηγόρο για να τον συναντήσει.

Οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις βρίσκονταν ήδη σε ένταση εξαιτίας της υποστήριξης της Ουάσινγκτον προς τους κούρδους μαχητές της Συρίας και την απροθυμία των ΗΠΑ να ανταποκριθούν στο αίτημα της Αγκυρας για την έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή