Ιστορική συμφωνία Χαμάς – Φατάχ μετά 10 χρόνια

Ιστορική συμφωνία Χαμάς – Φατάχ μετά 10 χρόνια

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία συμφιλίωσης υπέγραψαν χθες στο Κάιρο οι αντίπαλες παλαιστινιακές οργανώσεις Φατάχ και Χαμάς, με σκοπό να μπει οριστικό τέλος στην πολύχρονη αντιπαλότητά τους. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν αποκαλυφθεί πλήρως, ωστόσο είναι σίγουρο ότι αυτή προβλέπει την από κοινού διοίκηση των συνόρων της Γάζας. Επιπροσθέτως, η συμφωνία, η οποία σε μεγάλο βαθμό επετεύχθη με τη συνδρομή της Αιγύπτου, υποχρεώνει τη Φατάχ να άρει τις τιμωρητικές κυρώσεις που είχε επιβάλει στην, ελεγχόμενη από τη Χαμάς, Γάζα νωρίτερα. Σε αντάλλαγμα, η Χαμάς θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα λειτουργήσει πλήρως την 1η Δεκεμβρίου. Εκπρόσωποι της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσαν πως εάν όλα πάνε καλά με τη συμφωνία, ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ενδέχεται να επισκεφθεί τη Γάζα σε λιγότερο από έναν μήνα, για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία.

Η σημαντική πρόοδος απορρέει από τη διαφοροποίηση της δυναμικής στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής. Πλέον, η Αίγυπτος έχει αντικαταστήσει το Κατάρ και την Τουρκία ως προς τον ρόλο του ρυθμιστή στα παλαιστινιακά ζητήματα. Η συμφωνία μεταξύ των δύο πάλαι ποτέ αντίπαλων στρατοπέδων συνιστά ένα αποφασιστικό βήμα για τη λήξη του εμφυλίου πολέμου του 2007, που οδήγησε στον διχασμό των Παλαιστινίων. Ο Αμπάς, αν και απών από το Κάιρο, συναίνεσε στη σύμπραξη και χαρακτήρισε το υπογραφέν κείμενο ως την «τελική συμφωνία».

Ο Αχμέντ Γιουσέφ, σύμβουλος του ηγέτη της Χαμάς, αποκάλυψε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν και στον από κοινού έλεγχο της Ράφα, που αποτελεί σημείο συνοριακής διέλευσης μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας και συνιστά γραμμή ζωτικής σημασίας για τη Γάζα. Ωστόσο, ο Γιουσέφ ανέφερε πως παραμένουν άλυτα ακανθώδη ζητήματα, όπως η διαμόρφωση στρατηγικής απέναντι στο Ισραήλ, η προκήρυξη εκλογών και η διάλυση της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς.
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή