Αποχώρηση ΗΠΑ από UNESCO

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αποσυρθεί από την UNESCO επιβεβαίωσαν χθες διπλωματικοί κύκλοι στην Ουάσιγκτον, με το υπουργείο Εξωτερικών να αναφέρει ότι ενημέρωσε χθες την επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, Ιρίνα Μπόκοβα, για την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ αποσύρονται από την UNESCO εξαιτίας της «συστηματικής μεροληψίας κατά του Ισραήλ», ενώ θα επιδιώξουν να αποκτήσουν «καθεστώς μόνιμου παρατηρητή». Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τον οργανισμό θα ισχύσει από τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Οι ΗΠΑ έχουν αναστείλει την καταβολή των συνδρομών τους προς την UNESCO από το 2011, διαμαρτυρόμενες για την ανάδειξη της Παλαιστίνης ως μέλους του οργανισμού. Η Ουάσιγκτον χρωστάει 550 εκατ. δολάρια στον οργανισμό.

Στο μεταξύ, με αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του τηλεοπτικού δικτύου NBC απείλησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εξαιτίας της διαφωνίας του με τον τρόπο κάλυψης της προεδρίας του από τον τομέα ειδήσεων του δικτύου. Ειδικοί εκτιμούν, ωστόσο, ότι οι απειλές του προέδρου δεν πρόκειται να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στη λειτουργία του ιστορικού δικτύου.

Σε μήνυμά του στο Twitter την Τετάρτη, ο πρόεδρος Τραμπ έγραφε: «Με όλες τις ψευδείς ειδήσεις, που προέρχονται από το NBC και τα δίκτυα, ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για την ανάκληση της άδειάς τους; Κακό για τη χώρα!».

Απαντώντας στις κατηγορίες του Αμερικανού προέδρου, η Ενωση Τηλεοπτικών Δικτύων των ΗΠΑ υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της ότι «κάθε απειλή για ανάκληση άδειας λειτουργίας είναι αντίθετη προς το πρώτο άρθρο του αμερικανικού συντάγματος».

Την ίδια ώρα, πιθανότητες 30% να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία του έχει ο πρόεδρος Τραμπ, σύμφωνα με τον Στιβ Μπάνον. Ο πρώην στενός σύμβουλος του προέδρου Τραμπ ανέφερε, μιλώντας στο περιοδικό Vanity Fair, ότι προειδοποίησε εδώ και μήνες τον πρόεδρο για το ενδεχόμενο καθαίρεσής του, σύμφωνα με το 25ο άρθρο του αμερικανικού συντάγματος.

Το 25ο άρθρο επιτρέπει στον αντιπρόεδρο και στην πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου (13 από τα 24 μέλη του) να ψηφίσουν υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου. Αλλη μία προσπάθεια κατέβαλε, στο μεταξύ, χθες ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να αναστείλει τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης του προέδρου Ομπάμα. Σε προεδρικό διάταγμα, το οποίο επρόκειτο να υπογράψει χθες ο πρόεδρος Τραμπ, οι Αμερικανοί πολίτες θα μπορούν εφεξής να παρακάμπτουν τους ασφαλιστικούς κανόνες που επέβαλε η μεταρρύθμιση Ομπάμα.

«Αυτό είναι το πρώτο στάδιο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης με στόχο την ανακούφιση των Αμερικανών», είπε χθες ο Αντριου Μπρέμπεργκ, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Εσωτερικής Πολιτικής του προέδρου Τραμπ. Οι Ρεπουμπλικανοί, όμως, παρότι ελέγχουν το Κογκρέσο, απέτυχαν μέχρι στιγμής να καταργήσουν νομοθετικά τη μεταρρύθμιση Ομπάμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή