Νέος γύρος μεταρρυθμίσεων Μακρόν

Νέος γύρος μεταρρυθμίσεων Μακρόν

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας έθεσε χθες επί τάπητος ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, υποδεχόμενος στο Μέγαρο των Ηλυσίων εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων. Η γρήγορη έγκριση του πρώτου πακέτου, με τη βοήθεια προεδρικών διαταγμάτων, έχει αποπροσανατολίσει τα συνδικάτα, που υπόσχονται τώρα μεγαλύτερες αντιδράσεις.

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη κινητοποίηση δημοσίων υπαλλήλων της τελευταίας δεκαετίας, με 200.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία ή 400.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές, σε πορείες σε όλη τη χώρα. Το αίτημα προς τον πρόεδρο Μακρόν ήταν να σταματήσει η υποχρηματοδότηση κρατικών υποδομών όπως τα δικαστήρια, τα σχολεία και τα νοσοκομεία, να σταματήσει η υποστελέχωση και να δοθούν αυξήσεις στους παγωμένους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Οι ελπίδες για ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών στο πλαίσιο της περιοριστικής πολιτικής που ασκεί ο Γάλλος πρόεδρος είναι πενιχρές.

Αντιθέτως, τα συνδικάτα βλέπουν κάποιες γέφυρες επαφής με την προεδρική ατζέντα στο δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων, που αφορά τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους αυτοαπασχολουμένους, στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που πτώχευσαν και, υπό αυστηρούς όρους, σε υπαλλήλους που έχουν παραιτηθεί. Στόχος του τελευταίου μέτρου είναι να ευνοηθεί η κινητικότητα στην αγορά εργασίας.

Ο φόβος των συνδικάτων είναι ότι τα μέτρα αυτά θα έχουν ως αντάλλαγμα αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των επιδομάτων ανεργίας, που θα οδηγήσουν τόσο στη μείωση του ύψους τους όσο και του χρόνου χορήγησής τους. Στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες συζήτησε χθες ο πρόεδρος Μακρόν με τον επικεφαλής του συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, περιλαμβάνεται και η επέκταση των προγραμμάτων κατάρτισης και διά βίου μάθησης, πάλι με στόχο τη μεγαλύτερη κινητικότητα.

Πριν από τη συζήτηση, ο Μαρτινέζ είχε υποστηρίξει ότι ο Μακρόν «ζει σε μια γυάλα» και ότι θα μεταβεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων για να τον ενημερώσει «πώς ζει ο κόσμος». Το 82% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Odoxa εκτίμησε ότι οι πολιτικές του προέδρου Μακρόν, ιδίως στα φορολογικά ζητήματα, ευνοούν τους πλούσιους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή