Αυξάνονται οι νεκροί από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

Αυξάνονται οι νεκροί από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ. Ολονύκτιες προσπάθειες κατέβαλαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις την Τετάρτη σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την εξάπλωση των πυρκαγιών, εξαιτίας των οποίων έχουν βρει τον θάνατο μέχρι στιγμής 23 άνθρωποι στη βόρεια Καλιφόρνια.

Εστίες φωτιάς έχουν κάψει περισσότερα από 690.000 στρέμματα και 3.500 κτίσματα στην οινοπαραγωγό περιοχή της βόρειας Καλιφόρνια.

Διαταγή εκκένωσης κατοικημένων περιοχών εξέδωσαν χθες οι Αρχές στις κομητείες της Σονόμα και στην πόλη Σάντα Ρόζα, τη μεγαλύτερη της κοιλάδας Νάπα. «Οι άνεμοι αναμένεται να είναι ισχυροί και ευμετάβλητοι, δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστών», είπε ο εκπρόσωπος της κομητείας, Μπάρι Ντούγκαν.

Οι πυρκαγιές κατέστρεψαν ολοσχερώς τουλάχιστον 13 οινοποιίες της κοιλάδας Νάπα, ενώ το σύννεφο καπνού κάλυψε χθες το μεσημέρι και την πόλη του Σαν Φρανσίσκο.

Οι Αρχές ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι περισσότεροι από 285 άνθρωποι αγνοούνταν, αν και οι περισσότεροι από αυτούς πρέπει να εγκατέλειψαν την περιοχή πριν από τη διαταγή εκκένωσης.

Η πλέον πολύνεκρη

Οι 23 καταγεγραμμένοι θάνατοι καθιστούν την πυρκαγιά της κομητείας Σονόμα την πλέον πολύνεκρη μετά το 1991.

Οι 22 εστίες φωτιάς, οι περισσότερες από αυτές εκτός ελέγχου, εξαπλώνονταν χθες σε 686 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι Αρχές ανησυχούν ότι πολλές από τις παραπάνω εστίες μπορεί να ενωθούν, δημιουργώντας νέο γιγάντιο μέτωπο. «Εχουμε εμπειρία μεγάλων πυρκαγιών και στο παρελθόν. Αυτή, όμως, είναι μία από τις μεγαλύτερες, ενώ η κρίση δεν έχει περάσει», είπε χθες ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Τζέρι Μπράουν. Πέρα από τους 8.000 πυροσβέστες που έχουν αναπτυχθεί στις εστίες της φωτιάς, οι γειτονικές πολιτείες της Αριζόνας, της Νεβάδας, της Ουάσιγκτον και του Ορεγκον προσέφεραν βοήθεια σε υλικά και προσωπικό.

«Η καταστροφή είναι πρωτοφανής. Δεν μπορούμε καν να πλησιάσουμε στις περισσότερες περιοχές, παρά μόνο ύστερα από ρίψεις νερού μέσω ελικοπτέρων και αεροσκαφών. Φοβάμαι πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί σημαντικά», είπε ο σερίφης της κομητείας Σονόμα, Ρόμπερτ Τζιορντάνο. Ενθαρρυντικά νέα προέρχονταν, πάντως, χθες από τη νότια Καλιφόρνια, όπου η υποχώρηση της θερμοκρασίας και οι υγροί άνεμοι από τον Ειρηνικό Ωκεανό συνέβαλαν στην κατάσβεση πυρκαγιάς στην κομητεία Οραντζ, έξω από το Λος Αντζελες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή