Ερευνα του FBI για Ουάινσταϊν

Ερευνα του FBI για Ουάινσταϊν

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το FBI άρχισε τη διενέργεια έρευνας για τη δράση του Ουάινσταϊν, ο οποίος κινδυνεύει με πολυετή κάθειρξη στην περίπτωση που κριθεί ένοχος για τις κατηγορίες που τον βαρύνουν. Aργά χθες το βράδυ ανακοινώθηκε ότι παρόμοια έρευνα πραγματοποιεί και η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου. Την ίδια στιγμή, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, που οργανώνει την τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ, ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει εκτάκτως το Σάββατο για να συζητήσει για τον κινηματογραφικό παραγωγό Χάρβεϊ Ουάινσταϊν εν μέσω των εις βάρος του κατηγοριών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, επιθέσεις και βιασμούς και θα εξετάσει τον μελλοντικό ρόλο του μεγιστάνα του κινηματογράφου, καθώς και οποιεσδήποτε ενέργειες που απαιτούνται από την ακαδημία.

Η ακαδημία, που έχει δώσει 81 Οσκαρ σε ταινίες παραγωγής των εταιρειών του Ουάινσταϊν, Miramax Studio και Weinstein Company, «θεωρεί ότι η συμπεριφορά που περιγράφεται στις κατηγορίες εις βάρος του Χάρβεϊ Ουάινσταϊν είναι απεχθής, αποτροπιαστική και αντιδεοντολογική στις υψηλές προδιαγραφές της ακαδημίας και στη δημιουργική κοινότητα που εκπροσωπεί», όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της.

Λίγο νωρίτερα, η Βρετανική Ακαδημία Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Τεχνών είχε ανακοινώσει ότι ο Χάρβεϊ Ουάινσταϊν παύεται από μέλος της.

Οι κατηγορίες για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις εις βάρος του Αμερικανού κινηματογραφικού παραγωγού «παραπέμπουν σε μια ασυγχώρητη συμπεριφορά που δεν μπορεί να προκαλέσει παρά σαφή και αμετάκλητη καταδίκη», ανακοίνωσε η διοίκηση του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών.

«Με κατάπληξη μάθαμε για τις κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης και σεξουαλικής βίας που διατυπώθηκαν πρόσφατα εναντίον του Χάρβεϊ Ουάινσταϊν, επαγγελματία του κινηματογράφου, του οποίου η δραστηριότητα και η επιτυχία είναι γνωστές σε όλους. Λόγω αυτών, άλλωστε, εξασφαλίζει διαμονή στις Κάννες εδώ και πολλά χρόνια και πολλές ταινίες του έχουν επιλεγεί στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου, του οποίου είναι μια οικεία μορφή», γράφουν ο Πιερ Λεσκίρ και ο Τιερί Φρεμό, ο πρόεδρος και ο διευθυντής αντίστοιχα του σημαντικότερου φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο, σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Ο 65χρονος Ουάινσταϊν κατηγορείται ότι παρενοχλούσε σεξουαλικά νεαρές ηθοποιούς, μοντέλα και εργαζόμενες από τη δεκαετία του 1990.

Τρεις γυναίκες τον κατηγορούν για βιασμό: η Ιταλίδα σταρ Αζια Αρτζέντο, η ηθοποιός Λουσία Εβανς και μία ακόμη γυναίκα που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Tην Πέμπτη κατηγόρησε τον Ουαϊνσταϊν για σεξουαλική παρενόχληση και η Γαλλίδα ηθοποιός Φλόρενς Ντέρελ, όπως εξάλλου και η Λεά Σεϊντού και η Κάρα Ντελεβίν. Σε άρθρο του ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό λέει ότι τα αγόρια πρέπει να μεγαλώνουν με τις αρχές του φεμινισμού, καθώς αυτό τούς δημιουργεί αισθήματα δικαιοσύνης και ενσυναίσθησης και τα βοηθάει να μη γίνονται άνδρες που πληγώνουν τους γύρω τους.

Τέλος, ο ηθοποιός Μπεν Αφλεκ ζήτησε συγγνώμη επειδή παρενόχλησε σεξουαλικά την ηθοποιό Χίλαρι Μπάρτον το 2003.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή