ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Εντυπωσιακή αύξηση των αιτήσεων ξένης υπηκοότητας μετά το δημοψήφισμα

Βρετανία: Εντυπωσιακή αύξηση των αιτήσεων ξένης υπηκοότητας μετά το δημοψήφισμα

Τουλάχιστον 17.000 αιτήσεις για την υπηκοότητα κάποιας άλλης χώρας μέλους της ΕΕ πραγματοποιήθηκαν από Βρετανούς πολίτες στη διάρκεια της χρονιάς μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύτηκε σήμερα στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», η οποία φέρει τον τίτλο «Η ψηφοφορία για το Brexit δημιουργεί κύμα αιτήσεων για την υπηκοότητα της ΕΕ».

Αναφορικά με την Κύπρο και την Ελλάδα, ο αριθμός των αιτήσεων αυτών τετραπλασιάσθηκε, φθάνοντας τις 306 και τις 45 αντιστοίχως.

Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από τις πρεσβείες στο Λονδίνο και τα υπουργεία Εσωτερικών των χωρών της ΕΕ. Η εφημερίδα έλαβε απαντήσεις από είκοσι χώρες (δεν απάντησαν ή έστειλαν ελλιπή στοιχεία η Βουλγαρία, η Κροατία, η Λετονία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο), με τον μεγαλύτερο αριθμό των αιτήσεων να είναι για την ιρλανδική υπηκοότητα: 9.000 αιτήσεις έγιναν από κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου και Βρετανούς που ζουν στην Ιρλανδία κατά το 12μηνο μετά τον Ιούλιο 2016, τον μήνα που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σύμφωνα με την Ντόρα Κωστακοπούλου, καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Δικαίου και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο πανεπιστήμιο του Γουόρικ, πίσω από αυτή την αύξηση των αιτήσεων βρίσκεται το γεγονός ότι πολλοί Βρετανοί θέλουν να διατηρήσουν τα δικαιώματα του πολίτη της ΕΕ, στα οποία περιλαμβάνεται το δικαίωμα να ταξιδεύουν και να ζουν στις άλλες 27 χώρες της ΕΕ.

«Εκτιμούν την ευρωπαϊκή υπηκοότητα και γι' αυτό δεν θέλουν να χάσουν αυτό το στάτους ως αποτέλεσμα του Brexit», δήλωσε η κα Κωστακοπούλου, προσθέτοντας ότι «έτσι η απόκτηση της υπηκοότητας ενός (άλλου) κράτους μέλους εγγυάται ότι θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν το σημερινό καθεστώς τους και τα σημερινά δικαιώματά τους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, τους πρώτους οκτώ μήνες του 2017, 2.129 Βρετανοί που ζουν στη Γαλλία ζήτησαν τη γαλλική υπηκοοτητα (ο αντίστοιχος αριθμός για ολόκληρο το 2016 ήταν 1.363 και μόλις 385 το 2015).

Εξίσου εντυπωσιακή είναι η αύξηση στη Γερμανία, όπου λίγο περισσότεροι από 1.700 κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου υπέβαλαν αίτηση για τη γερμανική υπηκοότητα στους 12 μήνες μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, σε σύγκριση με μόλις 63 αιτήσεις ολόκληρο το 2015.

Ομοίως, στη Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για υπηκοότητα 1.965 Βρετανοί, υπεριδιπλάσιοι απ' ό,τι την προηγούμενη χρονιά, ενώ στη Δανία οι αιτήσεις ήταν 604, επίσης υπερδιπλάσιες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς. Στη Φινλανδία οι αιτήσεις τριπλασιάσθηκαν, φθάνοντας τις 115, ενώ στην Ολλανδία έφθασαν τις 170 από 40 που ήταν την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.

Από τις μεγαλύτερες αναλογικά αυξήσεις σημειώθηκε στην Ιταλία, όπου ο αριθμός των αιτήσεων Βρετανών για την ιταλική υπηκοότητα υπεροκταπλασιάσθηκε από 70 σε 593. 

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)