Τουρκικά στρατεύματα στο Ιντλίμπ της Συρίας

Τουρκικά στρατεύματα στο Ιντλίμπ της Συρίας

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Τούρκοι στρατιώτες κατέλαβαν θέσεις στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοανατολικής Συρίας, όπως ανακοίνωσε χθες το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων. Επισήμως, η Αγκυρα υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται στις προβλέψεις της ειρηνευτικής συμφωνίας της Αστάνα, με βάση την οποία η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν δεσμεύονται να φροντίσουν για την κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις ανταρτικές ομάδες που στηρίζουν και την κυβέρνηση της Δαμασκού.

Η τουρκική επιχείρηση, ωστόσο, εξυπηρετεί κυρίως τον ζωτικής σημασίας για την Αγκυρα στόχο της ανάσχεσης του κουρδικού παράγοντα. Τα τουρκικά στρατεύματα εγκαταστάθηκαν στα υψώματα Σεΐχ Μπαρακάτ, τα οποία δεσπόζουν της περιοχής Αφρίν, που ελέγχεται από τη συροκουρδική πολιτοφυλακή YPG. Η Τουρκία επιδιώκει να εμποδίσει την κατάκτηση επιπλέον εδαφών από τους Κούρδους, καθώς οι αντικυβερνητικοί αντάρτες χάνουν τον πόλεμο και εγκαταλείπουν σταδιακά τα εδάφη που κατείχαν.

«Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι το όνειρο των αυτονομιστών να φθάσουν έως τη θάλασσα, μπαίνοντας στο Ιντλίμπ, στο Τζισρ-αλ-Σακούρ και κατακτώντας τα βουνά που βρίσκονται κοντά στα παράλια θα μείνει όνειρο», δήλωσε ο αξιωματούχος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού Μουσταφά Σετζαρί.

Η τουρκική επιχείρηση είχε ανακοινωθεί από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν το Σάββατο. «Είχαμε πει ότι θα έρθουμε χωρίς προειδοποίηση μια νύχτα», είπε χθες ο Ερντογάν. «Το βράδυ ξεκινήσαμε επιχείρηση στο Ιντλίμπ με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Εχουμε 911 χλμ. συνόρων με τη Συρία και βρισκόμαστε υπό μόνιμη απειλή».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή