Επιχειρήσεις διάσωσης ζώων στην Καλιφόρνια

Επιχειρήσεις διάσωσης ζώων στην Καλιφόρνια

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Να διασώσει άλογα, γιακ, αγελάδες και άλλα ζώα κατάφερε με μεγάλη επιτυχία, αλλά και με κίνδυνο την ίδια της τη ζωή η εκπαιδεύτρια αλόγων Ρεμπέκα Κούσμαν, τη στιγμή που καταστροφικές πυρκαγιές σπέρνουν τον πανικό στην Καλιφόρνια. Επικρατούσε ακόμη σκοτάδι το πρωινό της Δευτέρας, όταν η Κούσμαν ξεκίνησε από τη φάρμα δυτικά της πυρκαγιάς, τραβώντας ένα τροχόσπιτο με τέσσερα άλογα πίσω από το φορτηγό της. Η ίδια εργάστηκε σκληρά προκειμένου να φορτώσει και να μεταφέρει τέσσερα άλογα στο δικό της αγρόκτημα από φάρμες και ράντσα των περιοχών Σονόμα και Νάπα, που είχαν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Μέσα σε λίγες ημέρες, η ίδια κατάφερε να διασώσει 48 άλογα, αρκετές αγελάδες, ακόμη και γιακ, στον αμπελώνα και το αγρόκτημα βόρεια του Σαν Φρανσίσκο. «Εχουμε σκύλους, κατσίκες, φραγκόκοτες, κότες, πάπιες, γαϊδούρια, πόνι και άλογα στο αγρόκτημά μας, ενώ μόλις τελείωσα το φόρτωμα γιακ και αγελάδων», δήλωσε η Κούσμαν προσφάτως.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να αποκτήσουν το πλεονέκτημα έναντι των πυρκαγιών μόλις την Πέμπτη, τη στιγμή που τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες παραμένουν αγνοούμενοι. Θεωρείται αρκετά δύσκολη η διάσωση ζώων από καταστροφές όπως αυτές που προκαλούνται από την πύρινη λαίλαπα που πλήττει την Καλιφόρνια. Σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες των ζώων βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με το δίλημμα του να μείνουν πίσω για να τα φροντίσουν ή να τα εγκαταλείψουν για να σώσουν τις ζωές των οικογενειών τους.

Αρκετά ζώα έχουν βρει καταφύγιο σε ιδιωτικές φάρμες έξω από τις πύρινες ζώνες. Αλλα έχουν καταφύγει στη Σάντα Ρόζα, σε χώρο υπαίθριων εκδηλώσεων. Μέχρι την Πέμπτη, στον χώρο εκδηλώσεων είχαν βρει στέγη 300 άλογα και 200 άτομα που δραπέτευσαν από τις φωτιές με τα κατοικίδιά τους. Ο κυβερνήτης της πολιτείας Τζέρι Μπράουν έχει κηρύξει τις πληγείσες κομητείες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Την Πέμπτη, ένα νομοσχέδιο που προβλέπει τη χορήγηση ομοσπονδιακής βοήθειας ύψους 36,5 δισ. δολαρίων σε πολιτείες που επλήγησαν πρόσφατα από φυσικές καταστροφές (Τέξας, Φλόριντα, Πουέρτο Ρίκο, Καλιφόρνια) εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 353 ψήφους έναντι 69. Ολοι όσοι ψήφισαν κατά ήταν Ρεπουμπλικάνοι. Το νομοσχέδιο θα εξεταστεί τώρα από τη Γερουσία. Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια έχουν απανθρακώσει έκταση 1.900.000 στρεμμάτων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή