Στο πλευρό της Μαδρίτης ο Γιούνκερ

Στο πλευρό της Μαδρίτης ο Γιούνκερ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Σαφή θέση κατά της απόσχισης της Καταλωνίας έλαβε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την ώρα που ο πρόεδρος της αυτόνομης κυβέρνησης της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, δεχόταν εσωτερικές πιέσεις να κάνει το βήμα της ανεξαρτησίας.

Το αριστερό κόμμα CUP, απαραίτητο κοινοβουλευτικό στήριγμα της κυβέρνησης Πουτζντεμόν, ζήτησε με επιστολή του να τεθεί σε ισχύ η ανεξαρτησία που διακηρύχθηκε και υπογράφηκε από τους βουλευτές της πλειοψηφίας την Τρίτη. Αντίστοιχη επιστολή απηύθυνε και η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ΑNC), το συντονιστικό όργανο του αυτονομιστικού κινήματος. Δεδομένης της άρνησης της Μαδρίτης να εμπλακεί σε διάλογο, «δεν έχει νόημα να συνεχίζουμε να κρατάμε σε αναστολή την ισχύ της διακήρυξης της ανεξαρτησίας», υποστήριξε η ANC.

Στο Παλάου, την έδρα της αυτόνομης κυβέρνησης, οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν χθες, καθώς πλησιάζει η προθεσμία της Δευτέρας, την οποία έχει θέσει η κυβέρνηση της Μαδρίτης προκειμένου να απαντήσει η Βαρκελώνη αν κήρυξε ή όχι ανεξαρτησία. Σε περίπτωση που η απάντηση δεν είναι ικανοποιητική, ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι έχει ξεκαθαρίσει ότι θα κινήσει τις διαδικασίες κατάργησης της καταλανικής αυτονομίας με την εφαρμογή του άρθρου 155 του συντάγματος.

Η Βαρκελώνη ζητεί επίμονα εξωτερική μεσολάβηση, αλλά η Ε.Ε. θεωρεί ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε χθες ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να μεσολαβήσει αν της το ζητάει μόνο μία πλευρά. Παράλληλα, ο Γιούνκερ τόνισε πως «αν επιτρέψουμε στην Καταλωνία –και αυτό δεν είναι δική μας δουλειά– να αποσχισθεί, θα κάνουν το ίδιο και άλλοι. Δεν θέλω κάτι τέτοιο». Τέλος, ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι αισθάνεται «πολύ ανήσυχος» εξαιτίας των αυτονομιστικών τάσεων στην Ευρώπη.

Οσο για τη Μαδρίτη, ελπίζει ότι το πρόβλημα θα λυθεί με εκλογές. «Οτι κι αν κάνει τη Δευτέρα, ελπίζω ότι ο κ. Πουτζντεμόν θα φύγει σύντομα, ότι στην Καταλωνία θα γίνουν εκλογές και ότι η πολιτική ελίτ που κατέστρεψε τη συνύπαρξη θα πάει στο σπίτι της και δεν θα ξαναγυρίσει ποτέ στην πολιτική της Καταλωνίας και της υπόλοιπης Ισπανίας», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λαϊκού Κόμματος, Ραφαέλ Ερνάντο. Ο Ερνάντο απευθύνθηκε στη Δικαιοσύνη με το ερώτημα εάν επίκεινται συλλήψεις στην Καταλωνία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή