Μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα προωθεί ο Μακρόν

Μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα προωθεί ο Μακρόν

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση Μακρόν κατάφερε να περάσει τη μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις, που είχε προαναγγείλει στην προεκλογική περίοδο ο νέος πρόεδρος, χωρίς τη γενικευμένη κοινωνική αντίδραση που άλλοι φοβούνταν και άλλοι εύχονταν. Στην εξέλιξη αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξε η διάσπαση των συνδικάτων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς ορισμένα από τα μεγαλύτερα απέφυγαν να έρθουν σε μετωπική σύγκρουση με τη νέα κυβέρνηση.

Την περασμένη Τρίτη, όμως, ο Μακρόν βρέθηκε αντιμέτωπος με τον σκληρό πυρήνα της συνδικαλιστικής ισχύος, που συγκεντρώνεται πλέον στον δημόσιο τομέα. Για πρώτη φορά ύστερα από μια δεκαετία, τα εννέα μεγάλα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων κήρυξαν από κοινού απεργία εναντίον των επώδυνων αλλαγών που εννοεί να προωθήσει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ. Η ανταπόκριση ήταν μάλλον μέτρια. Η απεργία έγινε αισθητή στα σχολεία, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα νοσοκομεία και στις μεταφορές, γενικά όμως δεν ξεπέρασε το 20% των εργαζομένων, ενώ οι διαδηλωτές στο Παρίσι ήταν περίπου 30.000, μακριά από τα πολύ μεγαλύτερα πλήθη που βρέθηκαν απέναντι στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι αλλαγές

Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν-Φιλίπ;

• Αύξηση της εισφοράς για την κοινωνική ασφάλιση (CSG), από το 7,5% στο 9,2% του μισθού, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το αυξανόμενο κόστος των υπηρεσιών υγείας. Σε αντίθεση με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, για τους οποίους προβλέπονται αντισταθμιστικά μέτρα, οι δημόσιοι υπάλληλοι φοβούνται ότι αυτό θα οδηγήσει σε ακρωτηριασμό της αγοραστικής τους δύναμης.

• «Πάγωμα» του «δείκτη» βάσει του οποίου καθορίζονται οι μισθοί (point d’ indice). Ο εν λόγω δείκτης παρέμεινε «παγωμένος» όλη την πενταετία 2011-2015 και τα συνδικάτα υπολογίζουν την υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης σε 14,5%. Η κυβέρνηση αντιτείνει ότι, αν υπολογιστούν τα πριμ και οι μισθολογικές ωριμάνσεις, στην πραγματικότητα το καθαρό εισόδημα αυξήθηκε.

• Αφαίρεση ενός ημερομισθίου στην περίπτωση άδειας για λόγους υγείας. Πρόκειται για επαναφορά ενός μέτρου που είχε λάβει ο συντηρητικός πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα μπει ένα φρένο στις «κοπάνες» με πρόσχημα λόγους υγείας, το ετήσιο κόστος των οποίων υπολογίζεται σε 470 δισ. ευρώ.

• Αμοιβή ανάλογα με τα προσόντα και την παραγωγικότητα. Τα συνδικάτα εκτιμούν ότι το νέο σύστημα θα οδηγήσει σε γενική πτώση μισθών, αλλά ο Μακρόν είχε δεσμευτεί για ένα αξιοκρατικό σύστημα αμοιβών ήδη από την προεκλογική περίοδο.

• Μείωση θέσεων εργασίας στο δημόσιο κατά 120.000 μέσα στην πενταετία. Οι υποστηρικτές του μέτρου ισχυρίζονται ότι με το έλλειμμα στα 80 δισ. ευρώ και το χρέος στα 2,23 τρισ., η Γαλλία δεν μπορεί να συντηρεί έναν τόσο εκτεταμένο δημόσιο τομέα, όπου απασχολούνται 5,4 εκατ. εργαζόμενοι, το 20% της εργατικής δύναμης.

Οι «πυροτεχνουργοί»

Στο μεταξύ, ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε, την περασμένη Πέμπτη, το δεύτερο στάδιο της εργασιακής του μεταρρύθμισης, ανοίγοντας τον διάλογο με εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων και των εργατικών συνδικάτων για άλλα τρία καυτά θέματα: τα επιδόματα ανεργίας, την επαγγελματική εκπαίδευση και τις συντάξεις.

Στη μάλλον επιτυχή, μέχρι τώρα, επικοινωνιακή του στρατηγική έναντι των συνδικάτων και της κοινής γνώμης, καθοριστικό ρόλο παίζει αυτό που το πρακτορείο Bloomberg έχει χαρακτηρίσει «ομάδα πυροτεχνουργών του Ελιζέ». Πρόκειται για πέντε στενούς συνεργάτες του Γάλλου προέδρου, μεταξύ των οποίων πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν ο σύμβουλός του Αντρέ Ιμπέρ και ο προσωπάρχης του, Αντουάν Φουσέ. Ο πρώτος θεωρείται αρχιτέκτονας όλων των μεταρρυθμιστικών σχεδίων του Μακρόν στο εργασιακό και στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, ενώ ο δεύτερος προήδρευσε τουλάχιστον 50 συναντήσεων με συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, λειαίνοντας το έδαφος για την εργασιακή μεταρρύθμιση.

Ψυχρολουσία από τον Σόιμπλε

Την περασμένη Δευτέρα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρευρέθη για 113η και τελευταία φορά σε συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς ετοιμάζεται να μετακομίσει από το υπουργείο Οικονομικών στην προεδρία της Βουλής. Το αποχαιρετιστήριο «δώρο» του ήταν τρισέλιδο υπόμνημα για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης – ουσιαστικά, απάντηση στις φιλόδοξες θέσεις που διατύπωσε ο Μακρόν στην Πνύκα και τη Σορβόννη. Δίνοντας και πάλι προτεραιότητα στη δημοσιονομική σταθερότητα, το υπόμνημα Σόιμπλε θεωρεί ότι η πρόταση Μακρόν για προϋπολογισμό της Ευρωζώνης «δεν είναι αναγκαία». Οσο για την προσφορά δανειακής βοήθειας σε πάσχουσες χώρες από τον ESM, θέτει ως όρο την «ουσιώδη αναδιάρθρωση του χρέους». Ο Γάλλος ομόλογός του, Μπρινό Λε Μερ, απάντησε αμέσως ότι πρόκειται για «κόκκινη γραμμή» για το Παρίσι, καθώς κάτι τέτοιο «θα αποδυναμώσει την Ευρωζώνη και θα σπείρει αμφιβολίες στους επενδυτές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή