Λάθη της πολιτικής Τραμπ στο Ιρανικό

Λάθη της πολιτικής Τραμπ στο Ιρανικό

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ο πρόεδρος Τραμπ αναστείλει τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, όπως φαίνεται πιθανό, τότε θα δείξει την «απόλυτη έλλειψη σεβασμού για τους συμμάχους των ΗΠΑ», μου είπε ο Βόλφγκανγκ Ισινγκερ, ο πρώην πρεσβευτής της Γερμανίας στις ΗΠΑ. Κι αυτό είναι το ελάχιστο. Γνωρίζω ότι ο ανταγωνισμός είναι σκληρός αλλά θα είναι η πιο ανόητη πράξη της κυβέρνησης Τραμπ μέχρι σήμερα.

Ο γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ παρομοίασε την κυβέρνηση Τραμπ με έναν «παιδικό σταθμό για ενήλικες», που μόνο η συμπεριφορά κάποιων όπως ο Μάτις κρατούν τους παιδιάστικους θυμούς του προέδρου από το να προκαλούν καταστροφή. Επίσης τόνισε ότι από παιδική απροσεξία ο Τραμπ μπορεί να μας βάλει στο μονοπάτι ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου.

Αποδεικτικό στοιχείο αυτής της παιδαριώδους συμπεριφοράς θα είναι η έλλειψη πιστοποίησης μιας πολυμερούς συμφωνίας που στηρίζεται από την Κίνα, τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, δυνάμεις που πιθανώς να γνωρίζει ο Τραμπ.

Η συμφωνία είναι για τη μη διάδοση των πυρηνικών εξοπλισμών με το Ιράν. Επιτεύχθηκε, όπως και πολλές άλλες καινοτόμες διπλωματικές συμφωνίες, με μία εχθρική χώρα. Σχεδιάστηκε προκειμένου να μειώσει την απειλή από την Ισλαμική Δημοκρατία, όχι για να αλλάξει τη φύση του καθεστώτος. Είχε να κάνει με τις φυγόκεντρες και όχι την ιρανική υποστήριξη προς τη Χεζμπολάχ, το εμπλουτισμένο ουράνιο και όχι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αντιπροσωπεύει έναν δύσκολο συμβιβασμό ανάμεσα στο Ιράν και την Ουάσιγκτον που συγκέντρωναν διαμαρτυρίες επί δεκαετίες, αλλά μια απευθείας σύγκρουση δεν θα βοηθούσε κανέναν.

Δεν θα ήταν καλύτερο αν το Ιράν είχε πεισθεί να αποσυναρμολογήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα; Σίγουρα. Συνεχίστε να ονειρεύεστε. Η διπλωματία συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο, όπως θα ανακαλύψουν και όσοι μιλούν για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. Εμπεριέχει ανταλλαγές εξίσου επώδυνες και για τις δύο χώρες, που παράγουν ένα ατελές αποτέλεσμα καλύτερο από την εναλλακτική λύση.

Χάρη στον Ντέξτερ Φίλκινς του The New Yorker διαθέτουμε στοιχεία σχετικά με το τι ειπώθηκε στην πρώτη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον με τον Ιρανό ομόλογό του Ζαβάντ Ζαρίφ. Ο Τίλερσον είναι ένας αναποτελεσματικός υπουργός Εξωτερικών, του οποίου η μεγάλη συμβολή σε ό,τι αφορά την αλήθεια είναι ότι αποκάλεσε το αφεντικό του, τον Τραμπ, ηλίθιο. Ο Τίλερσον είπε στον Ζαρίφ: «Κανείς δεν υποστηρίζει ότι το Ιράν συνέβαλε θετικά στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια». Αυτό είναι αληθές αλλά άσχετο με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα. Επίσης δήλωσε στον Ζαρίφ ότι η άρση των κυρώσεων «επέτρεψε την απαράδεκτη συμπεριφορά του Ιράν» και ότι η σχέση του Ιράν με τις ΗΠΑ «καθορίστηκε από τη βία εναντίον μας».

Το Κογκρέσο που διοικείται από τους Ρεπουμπλικανούς μπορεί να μην επιβάλει εκ νέου κυρώσεις, ένα βήμα που θα σκοτώσει τη συμφωνία, ή να λάβει άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά ο Τραμπ θα έχει ήδη κάνει αρκετή ζημία, ώστε οποιοδήποτε κράτος να διερωτηθεί γιατί θα πρέπει να υπογράψει συμφωνία με τις ΗΠΑ.

O Tραμπ θα έχει κάνει τη Μέση Ανατολή πιο επικίνδυνη, ενισχύοντας τους σκληροπυρηνικούς Ιρανούς, εξοργίζοντας τους συμμάχους και μη εξυπηρετώντας την ισραηλινή ασφάλεια. Είναι μία ιδιαίτερη τάξη μόνος του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή