Συρία: Πιθανή αποχώρηση όλων των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από τη Ράκα

Συρία: Πιθανή αποχώρηση όλων των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από τη Ράκα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όλοι οι εναπομείναντες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται ακόμη στη Ράκα αναμένεται να αναχωρήσουν απόψε το βράδυ από την πόλη, παίρνοντας μαζί τους πολίτες, ως ανθρώπινες ασπίδες, δήλωσε σημερα ένας τοπικός αξιωματούχος. 

Σύμφωνα με τον Ομάρ Αλούς, ο οποίος είναι μέλος του πολιτικού συμβουλίου της πόλης, οι τζιχαντιστές θα εκκενώσουν την πόλη, παίρνοντας μαζί τους 400 αμάχους που κρατούν ομήρους στο νοσοκομείο της πόλης. 

Η φυγή των τζιχανιστών μοιάζει να αποτελεί μέρος μίας συμφωνίας εκκένωσης της πόλης από αμάχους, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός που μάχεται τη τζιχαντιστική οργάνωση. Παρότι στην ανακοίνωση δεν γνωστοποιήθηκε τι θα γίνει με τους μαχητές του ΙΚ, Σύρους ή υπηκόους άλλων χωρών, που παραμένουν «ταμπουρωμένοι» στην πόλη, ο Ομάρ Αλούς δήλωσε ότι όλοι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία εκκένωσης της πόλης. «Ναι, οι ξένοι μαχητές περιλαμβάνονται στη συμφωνία», είπε ο χαρακτηριστικά.

Το Συμβούλιο αυτό συγκροτήθηκε από τους Κούρδους και Άραβες μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που πολεμούν τους τζιχαντιστές στη Ράκα και είχε αναλάβει να διαπραγματευτεί με τους αρχηγούς των τοπικών φυλών, ώστε να διασφαλίσει την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι ντόπιοι αρχηγοί των φυλών κάλεσαν τον συνασπισμό που μάχεται το ΙΚ να «ρυθμίσει το θέμα» των Σύρων μαχητών που έχουν απομείνει στη Ράκα και «να διασφαλίσει την έξοδό τους σε περιοχές εκτός της πόλης». Στόχος τους, όπως δηλώνουν, είναι να αποφευχθεί μια αιματοχυσία.

Ο διεθνής συνασπισμός είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι μια αυτοκινητοπομπή αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα από την καταρρέουσα πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους, με στόχο να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι απώλειες αμάχων, διαβεβαιώνοντας ότι οι ξένοι μαχητές εξαιρούνται από τη συμφωνία και χωρίς να υπάρξει διευκρίνιση για το τι θα γίνει με τους ντόπιους τζιχαντιστές. 

«Η ανακοίνωση του συνασπισμού λέει κάτι, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική», υποστήριξε ο Αλούς, προσθέτοντας ότι περίπου 500 τζιχαντιστές, Σύροι και ξένοι, έχουν απομείνει στη Ράκα. «Κρατούν 400 ομήρους, γυναίκες και παιδιά στο νοσοκομείο της πόλης», πρόσθεσε.

Η συμφωνία αυτή συνάφθηκε μετά από αλλεπάλληλες αποκαλύψεις σχετικά με τον φόρο άιματος που πληρώνουν οι άμαχοι στις μεγάλες πολιορκίες του συνασπισμού εναντίον του ΙΚ, χρησιμεύοντας είτε ως ανθρώπινες ασπίδες για τους εξτρεμιστές, είτε χάνοντας τη ζωή τους από τους σφοδρούς συμμαχικούς βομβαρδισμούς. 

Επιπλέον, ο διεθνής συνασπισμός ανέφερε νωρίτερα ότι περίπου 100 τζιχαντιστές παραδόθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, χωρίς να διευκρινίσει αν επρόκειτο για Σύρους ή υπηκόους άλλων χωρών.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ο συνασπισμός των Κούρδων και Αράβων μαχητών, μπήκαν στη Ράκα τον Ιούνιο, με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού και έχουν ακολούθως καταφέρει να καταλάβουν σχεδόν το 90% της πόλης. Τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με σκοπό να τεθούν υπό τον έλεγχό τους και οι θύλακες που είναι αποκλεισμένοι οι τζιχαντιστές και να απομακρυνθούν οι άμαχοι που έχουν παγιδευτεί στην πόλη λόγω των μαχών. 

Μια στρατιωτική πηγή των SDF είπε ότι λεωφορεία και φορτηγά περιμένουν έξω από τη Ράκα, για να μεταφέρουν στο Ντέιρ Εζόρ όσους μαχητές έχουν καταθέσει τα όπλα. Το Ντέιρ Εζόρ είναι μια επαρχία της ανατολικής Συρίας που ελέγχεται ακόμη, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, από το Ισλαμικό Κράτος.

(Πηγή: ΑΠΕ,Reuters) 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή