Κουρτς: Ο «τελειόφοιτος» που ετοιμάζεται να γίνει καγκελάριος

Κουρτς: Ο «τελειόφοιτος» που ετοιμάζεται να γίνει καγκελάριος

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο τελειόφοιτος» και «το παιδί-θαύμα» είναι μερικά από τα παρατσούκλια που είχε χρησιμοποιήσει ο αυστριακός Τύπος για τον 27χρονο τότε Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος το 2013 ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του μετά την επίτευξη μεγάλου συνασπισμού από τους Σοσιαλδημοκράτες και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς που μέχρι τότε ήταν υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα ενσωμάτωσης είχε καταφέρει αν και νεοσσός στο Κοινοβούλιο, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013 να εξασφαλίσει περισσότερες προσωπικές ψήφους από τους ηγέτες των δύο κομμάτων.

Ο, όπως όλα δείχνουν, μεγάλος νικητής των σημερινών εκλογών κατάφερε να μπει στον πολιτικό στίβο πριν καν ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Νομική της Βιέννης. Ξέρει καλά αγγλικά και μέτρια γαλλικά ενώ σήμα κατατεθέν αποτελούν τα μαλλιά του, τα οποία περιποιείται με τζελ.

Μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο το 2004, πήγε στον στρατό, και ενώ ξεκίνησε τις σπουδές του στη Νομική έγινε πρόεδρος της νεολαίας του Λαϊκού Κόμματος. Ευρύτερα γνωστός έγινε το 2010 με την καινοτόμο εκστρατεία του και κεντρικό σύνθημα «Το μαύρο διεγείρει», μια έμμεση αναφορά στην πολυπολιτισμική του προσέγγιση, που συνοδεύθηκε επίσης από τη διανομή προφυλακτικών.

Από το υπουργείο Εξωτερικών στην κεφαλή του Λαϊκού Κόμματος

Η κλωστή από την οποία κρεμόταν ο κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών – Λαϊκού Κόμματος στην Αυστρία κόπηκε όταν ο κεντροδεξιός αντικαγκελάριος Μιτερλένερ υπέκυψε στον ανοικτό πόλεμο νεύρων που υφίστατο από το εσωτερικό του κόμματός του και παραιτήθηκε.  Η ανάγκη για πολιτική ανανέωση πυροδότησε ραγδαίες εξελίξεις στο Λαϊκό Κόμμα. Αποδεχόμενη όλες τις προϋποθέσεις που ο Κουρτς έθετε και παραχωρώντας του την απόλυτη εξουσία και τον πλήρη έλεγχο επί όλων των οργάνων του κόμματος, η διοικούσα επιτροπή του Λαϊκού Κόμματος, εξέλεξε στα μέσα Μαϊου στη Βιέννη ομόφωνα ως νέο αρχηγό του κόμματος, τον 30χρονο τότε υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος ζήτησε την άμεση διάλυση της κυβέρνησης και την προσφυγή σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Ο Κουρτς δεν αναδείχθηκε απλώς νέος επικεφαλής του κόμματος (ο νεότερος στην Ιστορία), αλλά ταυτόχρονα το μετέτρεψε σε προσωποπαγές, μετονομάζοντας το ψηφοδέλτιο σε «Λίστα Σεμπάστιαν Κουρτς – Νέο Λαϊκό Κόμμα». Αναφέροντας αρχικά ότι δεν ενδιαφέρεται για την ηγεσία «σε αυτήν τη φάση», ο Κουρτς έπεισε τους βαρώνους του κόμματος και τις τοπικές και επαγγελματικές ενώσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του να του δώσουν λευκή επιταγή στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, στη διαπραγμάτευση με τους πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους αλλά και στον σχηματισμό της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή