ΚΟΣΜΟΣ

Τρεις νεκροί από την καταιγίδα «Οφηλία» που σαρώνει την Ιρλανδία

waves-crash-
waves-crash-_1

Τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα 50 ετών και ένας 30χρονος άνδρας,  σκοτώθηκαν σήμερα όταν η καταιγίδα Οφηλία «χτύπησε» τις βρετανικές νήσους και την Ιρλανδία, 30 χρόνια μετά τη Μεγάλη Καταιγίδα που έπληξε το Ηνωμένο Βασίλειο το 1987.

treis-nekroi-apo-tin-kataigida-ofilia-poy-saronei-tin-irlandia0

Η άτυχη γυναίκα σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα το οποίο προκλήθηκε όταν δέντρο ξεριζώθηκε κι έπεσε στον δρόμο κοντά στο χωριό Άνγκλις (νότια), όπου τραυματίστηκε επίσης μια γυναίκα 70 ετών, έγινε γνωστό από την αστυνομία. Βόρεια του Νταντάλκ, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία, ένας άνδρας σκοτώθηκε όταν δέντρο καταπλάκωσε το όχημά του, την ώρα που οδηγούσε. Και ένας άνδρας ηλικίας 30 ετών υπέκυψε στα τραύματά του τα οποία προκλήθηκαν από το αλυσοπρίονο που χρησιμοποιούσε για να απομακρύνει ένα δέντρο που είχε ξεριζωθεί από την καταιγίδα, στην πόλη Κάχιρ (νότια), σύμφωνα με την αστυνομία.

Περί 360.000 σπίτια και επιχειρήσεις στην Ιρλανδία και 1.300 στη Βόρεια Ιρλανδία  παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Στην Ουαλία 4.000 νοικοκυριά δεν έχουν επίσης ρεύμα και περίπου 200 νοικοκυριά βρίσκονται χωρίς νερό, εξαιτίας της καταιγίδας Οφηλία που έφτασε από τις Αζόρες του Ατλαντικού Ωκεανού, τρεις δεκαετίες μετά τη μεγάλη καταιγίδα.

treis-nekroi-apo-tin-kataigida-ofilia-poy-saronei-tin-irlandia2

Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει τις δυνάμεις του στρατού. Στο πλαίσιο αυτό, προειδοποίηση έχει εκδοθεί για το βράδυ της Δευτέρας στη Βόρειο Ιρλανδία, την Ουαλία και τη Νήσο του Μαν.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους να μείνουν στο σπίτι τους και να μη μετακινούνται, εκτός και αν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο, καθώς υπάρχει «πιθανός κίνδυνος θανάτου», καθώς ο ισχυρός άνεμος έρχεται από τη νότια ακτή και φτάνει τα 109 μίλια την ώρα (179χλμ/ώρα).

«Θέλω να γίνει σαφές σε όλους ότι διανύουμε μια εθνική κρίση, ο κόκκινος συναγερμός έχει κηρυχθεί σε όλες τις κομητείες, όλες τις πόλεις, όλες τις περιοχές» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, διατυπώνοντας φόβους ότι κάποιοι «πολίτες θα μπορούσαν να πουν ότι η καταιγίδα είναι λιγότερο σοβαρή απ’ ότι προβλεπόταν».

treis-nekroi-apo-tin-kataigida-ofilia-poy-saronei-tin-irlandia4

Οι αρχές έκλεισαν όλα τα σχολεία, πολλές δημόσιες υπηρεσίες, ανέστειλαν δρομολόγια στις δημόσιες συγκοινωνίες και απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. Η κίτρινη πινακίδα που προειδοποιεί για «πολύ ισχυρούς ανέμους» βρίσκεται τοποθετημένη σε διάφορα μέρη της Σκωτίας, της δυτικής και βόρειας Αγγλίας και της Ουαλίας.

treis-nekroi-apo-tin-kataigida-ofilia-poy-saronei-tin-irlandia6

Ο «κόκκινος ήλιος»

Παράλληλα, αίσθηση έχει προκαλέσει το ασυνήθιστο φαινόμενο του «κόκκινου ήλιου», που έχει παρατηρηθεί σε πολλά μέρη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

treis-nekroi-apo-tin-kataigida-ofilia-poy-saronei-tin-irlandia8

Ο «κόκκινος ήλιος» είναι το αποτέλεσμα των απομειναριών της Οφηλίας, σε συνδυασμό με τον τροπικό αέρα και τη σκόνη από τη Σαχάρα. Επίσης, εκτιμάται ότι ρόλο σε αυτό το φαινόμενο έχουν και οι πυρκαγιές στα που πλήττουν το τελευταίο διάστημα τα δάση της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Με πληροφορίες από BBC, REUTERS, ΑΠΕ.