Σομαλία: 300 νεκροί σε τρομοκρατική επίθεση

Σομαλία: 300 νεκροί σε τρομοκρατική επίθεση

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ. Καθώς ο απολογισμός από τη βομβιστική ενέργεια στην πρωτεύουσα της Σομαλίας το Σάββατο ξεπέρασε τους 300 νεκρούς, σε μία από τις χειρότερες επιθέσεις που σημειώθηκε σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Σαμπάμπ έστειλε με αυτόν τον τρόπο ένα μήνυμα ότι η διεθνής κοινότητα δεν είναι δυνατόν να παραβλέψει τον εξτρεμισμό στην αφρικανική ήπειρο.

Η βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε σε πολυσύχναστη περιοχή του Μογκαντίσου με φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά, το οποίο εξερράγη κοντά στην είσοδο ενός ξενοδοχείου. Αν και η Αλ Σαμπάμπ δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, οι Αρχές της χώρας δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για δικό της έργο.

Η οργάνωση, που βρίσκεται εδώ και χρόνια στο επίκεντρο αμερικανικών βομβαρδισμών και δεκάδων χιλιάδων στρατευμάτων της Αφρικανικής Ενωσης, έκανε έτσι μια θεαματική όσο και φονική επανεμφάνιση. Αν και τα τελευταία χρόνια έχει απωθηθεί από την πρωτεύουσα, η Αλ Σαμπάμπ βρίσκεται πλέον σε αγροτικές περιοχές του Νότου της χώρας, όπου η ούτως ή άλλως εύθραυστη κεντρική κυβέρνηση αδυνατεί να επαναβεβαιώσει τον έλεγχό της και οι τοπικές φατρίες ασκούν την πραγματική εξουσία. Από εκεί η πιο επικίνδυνη ισλαμική οργάνωση της Αφρικής εξακολουθεί να σχεδιάζει επιθέσεις, σαν αυτήν στο Μογκαντίσου το Σάββατο. Η ενέργεια, πάντως, υπογραμμίζει τα όρια των αμερικανικών πληγμάτων με drones, με δεδομένο πόσο ανίσχυρα είναι ο στρατός και η αστυνομία της χώρας. «Τέτοιου είδους χτυπήματα αποκεφαλισμού αναμφισβήτητα εξυπηρετούν κάποιο σκοπό, αλλά η Αλ Σαμπάμπ δεν θα ηττηθεί με αυτόν τον τρόπο. Αντικαθιστούν την ηγεσία τους ταχύτατα», σχολίασε ο Ματ Μπράιντεν, πρώην εμπειρογνώμων του ΟΗΕ. Ακόμη δεν έχει γίνει σαφές πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ στη φονική επίθεση του Σαββάτου. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι από τους συνολικά 1.228 νεκρούς που καταγράφηκαν φέτος στη Σομαλία, οι μισοί αποδίδονται στην Αλ Σαμπάμπ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή