Η Πορτογαλία φλέγεται ξανά

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ. Ο απολογισμός των νεκρών από τις πυρκαγιές στην κεντρική Πορτογαλία και στη γειτονική Ισπανία έφθασε τους 35, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας η οποία κάνει λόγο για 145 εστίες που εξακολουθούν να μαίνονται. Τριάντα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις περιοχές Κόιμπρα, Καστέλο Μπράνκο και Βισέου στην κεντρική Πορτογαλία και Αβέιρο στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείο Lusa. Στη Γαλικία, την επαρχία της Ισπανίας που συνορεύει με την Πορτογαλία και όπου ξέσπασαν επίσης μεγάλες πυρκαγιές, έχουν χάσει τη ζωή τους τρεις άνθρωποι.

Η Πορτογαλία επλήγη την Κυριακή από έναν αριθμό πυρκαγιών χωρίς ιστορικό προηγούμενο, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 32 ανθρώπους, ανακοίνωσαν οι Αρχές, ενώ άλλοι επτά αγνοούνταν μέχρι αργά χθες το βράδυ. Ακόμη 56 άνθρωποι, πολίτες και πυροσβέστες, τραυματίστηκαν, 16 εξ αυτών σοβαρά. Οι περισσότεροι πάντως δέχθηκαν βοήθεια για εισπνοή καπνού ή τραυματισμούς που υπέστησαν όταν έπεσαν, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Πάνω από 440 πυρκαγιές καταγράφηκαν σε όλη την Πορτογαλία την Κυριακή έως τις 22.00 τοπική ώρα (00.00 ώρα Ελλάδας). «Βιώσαμε τη χειρότερη ημέρα από την αρχή της χρονιάς σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές», είχε σχολιάσει η Γκάσπαρ, η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας μιλώντας σε δημοσιογράφους το απόγευμα όταν ακόμη καταμετρούνταν 300 εστίες φωτιάς.

Πάνω από 100 πυρκαγιές συνεχίζονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας, για την αντιμετώπιση των οποίων έχουν κινητοποιηθεί 6.000 πυροσβέστες, όπως εξάλλου και περισσότερα από είκοσι πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Οι κάτοικοι τουλάχιστον είκοσι χωριών χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους σε διάφορες περιοχές αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο και πολλά σπίτια έγιναν παρανάλωμα του πυρός, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της πορτογαλικής Πολιτικής Προστασίας.

Η κυκλοφορία διακόπηκε σε τρεις αυτοκινητοδρόμους, συμπεριλαμβανομένου αυτού που συνδέει τη Λισσαβώνα με το Πόρτο, τη μεγαλούπολη του πορτογαλικού Βορρά. Το κύμα πυρκαγιών οφείλεται στις «θερμοκρασίες που είναι πολύ πάνω του φυσιολογικού για την εποχή και τις συσσωρευμένες επιπτώσεις της ξηρασίας που καταγράφεται σχεδόν από την αρχή της χρονιάς», εξήγησε η Γκάσπαρ. Πολλές από τις πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη γύρω από κατοικημένες περιοχές. Η αραιή βροχή, που αναμένεται να πέσει, πρόκειται να βοηθήσει στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Οι φωτιές κατέκαψαν πάνω από 2.160.000 στρέμματα βλάστησης στην Πορτογαλία από τις αρχές του Ιανουαρίου έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου, κατά το πορτογαλικό Ινστιτούτο Προστασίας της Φύσης και των Δασών.

Η πιο εκτεταμένη καταστροφή εξαιτίας δασικών πυρκαγιών στη χώρα είχε καταγραφεί το 2003 (4.260.000 στρέμματα), όμως το 2017 σημαδεύτηκε από τη φονικότερη δασική πυρκαγιά στην ιστορία της Πορτογαλίας: αυτή στο Πεδρόγαου Γκραντ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 64 ανθρώπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή