Ανυποχώρητοι οι Καταλανοί ηγέτες

Ανυποχώρητοι οι Καταλανοί ηγέτες

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναπόφευκτη διαγράφεται η μετωπική σύγκρουση Μαδρίτης – Βαρκελώνης, καθώς οι καταλανικές αρχές δεν εμφανίζονται διατεθειμένες να συνθηκολογήσουν, ενώ λήγει αύριο, στις 10 το πρωί, η τελευταία διορία που τους έχει θέσει η κεντρική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

«Η συνθηκολόγηση δεν περιλαμβάνεται σε κανένα από τα σενάρια που εξετάζει η (τοπική) κυβέρνηση», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της καταλανικής αρχής, Ζόρντι Τουρούλ. «Την Πέμπτη, δεν θα δώσουμε διαφορετική απάντηση από εκείνη που δώσαμε τη Δευτέρα», προσέθεσε, παραπέμποντας στην επιστολή που είχε στείλει στον Ραχόι ο πρόεδρος της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, αποφεύγοντας να απαντήσει εάν έχει ή όχι ανακηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής του. Την ατμόσφαιρα φόρτισε η απόφαση του ισπανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου για προφυλάκιση των Ζόρντι Σάντσες και Ζόρντι Κουσάρτ, επικεφαλής των καταλανικών οργανώσεων ANC και Omnium, που είχαν πρωτοστατήσει σε διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας. «Δυστυχώς, έχουμε και πάλι πολιτικούς κρατούμενους», σχολίασε μέσω Twitter ο Πουτζντεμόν, προκαλώντας συνειρμούς με την εποχή Φράνκο. «Μπορεί να έχουμε πολιτικούς στη φυλακή, αλλά όχι πολιτικούς κρατούμενους», απάντησε ο Ισπανός υπ. Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι οι δύο ακτιβιστές φυλακίστηκαν για εγκληματικές πράξεις και όχι για πολιτικές απόψεις. Χιλιάδες Καταλανοί διαμαρτυρήθηκαν χθες για τη φυλάκιση των δύο ακτιβιστών.

Μετά τη νέα υποτροπή της κρίσης, θεωρείται πολύ πιθανό ότι η ισπανική κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει, την Πέμπτη, το άρθρο 155 του συντάγματος, αναλαμβάνοντας την απευθείας διοίκηση της περιοχής. Ενα από τα πρώτα μέτρα που αναμένονται είναι η αναδιάρθρωση της τοπικής αστυνομίας, των Mossos, ο αρχηγός των οποίων αντιμετωπίζει δικαστική δίωξη για στάση, αν και έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή