Δεκάδες χιλιάδες θύματα κακοποίησης

Δεκάδες χιλιάδες θύματα κακοποίησης

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες ομολογούν ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ή ακόμα και επίθεσης, κατακλύζοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #metoo την επαύριον των αποκαλύψεων για την κτηνώδη συμπεριφορά του Αμερικανού κινηματογραφικού παραγωγού Χάρβεϊ Ουάινσταϊν.

Οι ιστορίες της λεκτικής κακοποίησης, των άσεμνων χειρονομιών, των παρενοχλήσεων αλλά και των βιασμών από τα αφεντικά τους, τους δασκάλους ή την οικογένειά τους ήλθαν στην επιφάνεια αφού η Αμερικανίδα ηθοποιός Αλίσα Μιλάνο κάλεσε τους ακολούθους της στο Twitter να αποκαλύψουν τις δικές τους εμπειρίες αναρτώντας τη φράση «me too» (και εγώ). Γυναίκες αλλά και άνδρες απάντησαν με ταχύτητα στο κάλεσμα της ηθοποιού τόσο στο Twitter όσο και στο Facebook.

«Εζησα μια ζωή σε έναν κόσμο όπου ήταν αναμενόμενο, μεγάλωσα σκεπτόμενη ότι μου άξιζε», έγραψε μια γυναίκα. «Δεν θα μπορούσα να μετρήσω τις ημέρες ή τους άνδρες, πάρα πολλοί».

Πολλοί σε Twitter και Facebook απλώς ανάρτησαν το «me too». Ανάμεσά τους, οι ηθοποιοί Αννα Πάκουιν, Πατρίσια Αρκέτ, Ντέμπρα Μέσι, Ανίκα Νόνι Ρόουζ αλλά και η Λέιντι Γκάγκα.

«Me too. Δεν ξέρω τι σημαίνει ότι αυτό προέρχεται από έναν ομοφυλόφιλο άνδρα αλλά μου συνέβη. Πολλές φορές», τουίταρε ο ηθοποιός του Μπρόντγουεϊ Χαβιέ Μουνόζ.

Πολλές είναι οι γυναίκες που κατηγορούν τον Χάρβεϊ Ουάινσταϊν για τη συμπεριφορά του. Ανάμεσα σε αυτές, η Γκουίνεθ Πάλτροου, η οποία είπε στους New York Times ότι κακοποιήθηκε από τον Ουάινσταϊν πριν από είκοσι χρόνια, αλλά και η Ατζελίνα Τζολί, η οποία δήλωσε ότι στα νιάτα της είχε μια πολύ κακή εμπειρία με τον κινηματογραφικό παραγωγό και αποφάσισε να μην ξαναδουλέψει μαζί του. Η αλήθεια είναι ότι στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης πολλοί αμφισβητούν τη χρησιμότητα εκστρατειών όπως το «me too». «Εχω κουραστεί να πιστεύω ότι αυτά τα πράγματα κάνουν κάποια διαφορά», γράφει ένας χρήστης του Facebook. «Οι νόμοι είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά».

Πολλές γυναίκες παραδέχονται ότι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εργασία τους ή ότι απολύθηκαν εξαιτίας της συμπεριφοράς των αφεντικών τους. Μία γυναίκα έγραψε στο Twitter: «Από το γυμνάσιο μέχρι το μεταπτυχιακό. Είτε ήμουν ασκούμενη είτε διευθύντρια. Είναι αηδιαστικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή