Πρωθυπουργός Μάλτας για δολοφονία δημοσιογράφου: «Ηταν η μεγαλύτερη αντίπαλός μου», αλλά θα αποδοθεί η δικαιοσύνη

Πρωθυπουργός Μάλτας για δολοφονία δημοσιογράφου: «Ηταν η μεγαλύτερη αντίπαλός μου», αλλά θα αποδοθεί η δικαιοσύνη

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ χαρακτήρισε σήμερα «μεγαλύτερη αντίπαλό του» τη δολοφονηθείσα δημοσιογράφο και μπλόγκερ κατά της διαφθοράς Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, αλλά δεσμεύτηκε να βρει τους δολοφόνους της και να τους παραπέμψει στη δικαιοσύνη.

Ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός, ο οποίος την Τρίτη κατηγορήθηκε από τον γιο του θύματος ότι είναι συνένοχος στον θάνατο της μητέρας του, επιχείρησε να μετατοπίσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Εθνικιστικό Κόμμα, λέγοντας ότι υπήρξε στόχος των τελευταίων αποκαλύψεων της δημοσιογράφου.

«Είναι αδιανόητο σε μια χώρα σαν την Μάλτα να πεθαίνεις για τη δουλειά σου, στην περίπτωση της Καρουάνα Γκαλιζία για αυτά που έγραψε», είπε ο Μαλτέζος πρωθυπουργός στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

«Ηταν ίσως η μεγαλύτερη αντίπαλός μου, μου επετίθετο από τότε που ήμουν αρχηγός της αντιπολίτευσης. Αλλά αυτή ήταν η δουλειά της», είπε και πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει από «το FBI και από τις μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών να βρουν τους δολοφόνους της». Η Καρουάλα Γκαλιζία, η οποία είχε χαρακτηριστεί «ένα Wikileaks από μόνη της», σκοτώθηκε από την έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της την Δευτέρα.

Πρόσφατα είχε χρησιμοποιήσει το μπλογκ της, το οποίο έχει μεγάλη επισκεψιμότητα, για να καταγγείλει για διαφθορά τον στενό κύκλο του Μουσκάτ, με πολλές από τις καταγγελίες να βασίζονται στις διαρροές των Panama Papers. Ο Μουσκάτ αρνήθηκε να προβεί σε εικασίες για το ποιός πιθανόν να κρύβεται πίσω από τη δολοφονία της, αλλά είπε «ότι το ευκολότερο πράγμα για μένα θα ήταν να φωτογραφίσω την αντιπολίτευση, ο ηγέτης της οποίας ήταν ο στόχος των τελευταίων καταγγελιών της Ντάφνι». 

«Άνανδρη επίθεση»

Σε συνέντευξή του στην ιταλική La Stampa καταφέρθηκε και πάλι εναντίον του αρχηγού της αντιπολίτευσης Αντριαν Ντελία λέγοντας ότι η μπλόγκερ τον είχε κατηγορήσει για «ξέπλυμα χρήματος, συμμετοχή σε κύκλωμα πορνείας και άλλα».  Ο Μουσκάτ είπε ακόμη ότι το θύμα είχε γράψει στο μπλογκ της ότι δεχόταν απειλές κατά της ζωής της «από πρόσωπα στην αντιπολίτευση» τον τελευταίο μήνα, αλλά όπως επισήμανε δεν μπορεί να διακριβώσει την καταγγελία. Την Τρίτη ο Ντελία κάλεσε τον Μουσκάτ να παραιτηθεί κατηγορώντας τον ότι απέτυχε προσωπικά να προστατεύσει τη ζωή της δημοσιογράφου. 

Ο πρωθυπουργός απάντησε στην κατηγορία αυτή μέσα από συνέντευξή του στην τηλεόραση της Μάλτας λέγοντας ότι δεν μπορεί να επιβάλει αστυνομική προστασία σε κάποιον που δεν το επιθυμεί. Μάλιστα, την Τρίτη έφτασαν στο νησί Ολλανδοί εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν στις έρευνες. Αστυνομικές πηγές είπαν ότι εκρηκτικά τύπου Semtex πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούν τρομοκράτες σε μεγάλης κλίμακας επιθέσεις.

Η δολοφονία της Καρουάνα Γκαλιζία έχει προκαλέσει σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο, με τις ΗΠΑ να προστίθενται στον κατάλογο των χωρών που την καταδικάζει. «Ηταν μια άνανδρη επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε μια ταλαντούχα και γενναία δημοσιογράφο που αφιέρωσε την καριέρα της στο…να ρίχνει φως στη διαφθορά»,  δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ. «Η κυβέρνηση της Μάλτας και η αστυνομική δύναμη της Μάλτας βρίσκονται σε επαφή με το FBI σχετικά με την έρευνα και το FBI παρέχει ειδική βοήθεια». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή