Ισπανία: Ετοιμη να ψηφίσει τα μέτρα για την αναστολή της καταλανικής αυτονομίας η Γερουσία

Ισπανία: Ετοιμη να ψηφίσει τα μέτρα για την αναστολή της καταλανικής αυτονομίας η Γερουσία

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισπανική Γερουσία, η άνω βουλή του ισπανικού κοινοβουλίου, θα μπορούσε να προχωρήσει στην ψηφοφορία για τα μέτρα που θα αναστείλουν την καταλανική αυτονομία και θα επιβάλλουν τις εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης στην περιφέρεια, ακόμη και στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός της.

Για να λάβει χώρα η ψηφοφορία, η Γερουσία πρέπει να συστήσει μια επιτροπή που θα συζητήσει τα μέτρα, καθώς τα τελευταία δεν έχουν τεθεί σε ισχύ ποτέ προηγουμένως. Η συγκεκριμένη επιτροπή θα συνέλθει πιθανότητα στις 23 Οκτωβρίου, δήλωσε η εκπρόσωπος, ενώ η ψηφοφορία για την έγκριση των μέτρων από το σύνολο της Γερουσίας, όπου το Λαϊκό Κόμμα έχει την πλειοψηφία, θα μπορούσε να διεξαχθεί ακόμη και στις 27 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια, θα δοθεί στον ηγέτη της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, μια ακόμη ευκαιρία να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να πάρει πίσω τη συμβολική κήρυξη της ανεξαρτησίας της προηγούμενης εβδομάδας. Η ψηφοφορία για την έγκριση των μέτρων από το σύνολο της Γερουσίας, όπου το Λαϊκό Κόμμα έχει την πλειοψηφία, θα μπορούσε να διεξαχθεί ακόμη και στις 27 Οκτωβρίου.
 
Τοπικές εκλογές τον Ιανουάριο
 
Στο μεταξύ, καθώς μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να ψηφιστούν από τη Γερουσία είναι και η διεξαγωγή τοπικών εκλογών στην περιφέρεια, η ισπανική κυβέρνηση συμφώνησε με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) ότι ο Ιανουάριος είναι ο κατάλληλος μήνας για τη διεξαγωγή αυτών της εκλογικής αναμέτρησης, δήλωσε σήμερα στην ισπανική τηλεόραση η Κάρμεν Κάλβο του PSOE.

 
Ο Μαριάνο Ραχόι έχει συγκαλέσει για αύριο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την εκκίνηση της διαδικασίας εφαρμογής του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος, το οποίο ρυθμίζει τα πλαίσια και της παραμέτρους της άρσης της αυτονομίας των αυτόνομων κοινοτήτων της Ισπανίας, έπειτα από την άρνηση του Πουτζδεμόν να υποχωρήσει και να υπακούσει στα κελεύσματα της κεντρικής κυβέρνησης της Μαδρίτης. 

 
Σημαντικές ή συμβολικές αναλήψεις μετρητών από τους οπαδούς της ανεξαρτησίας
 
Οπαδοί της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας προχώρησαν σήμερα σε αναλήψεις σημαντικών ή συμβολικών χρηματικών ποσών σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής της ισπανικής κυβέρνησης και των τραπεζών που μετέφεραν τα κεντρικά γραφεία τους εκτός της αυτόνομης περιφέρειας, όπως ενδεικτικά η Caixa Bank. 

«Είναι ένας τρόπος να διαμαρτυρηθούμε. Δεν θέλουμε το κακό ούτε της ισπανικής ούτε της καταλανικής οικονομίας», δήλωσε η Ροσέρ Κόμπος, η οποία μόλις απέσυρε 1.714 ευρώ από τα γκισέ, που αντιστοιχεί στη χρονολογία κατά την οποία τα στρατεύματα του βασιλιά Φιλίππου Ε’ κατέλαβαν τη Βαρκελώνη. Ο Φίλιππος περιόρισε στη συνέχεια τα δικαιώματα των περιοχών που είχαν λάβει μέρος στον πόλεμο της απόσχισης και έτσι για τους αυτονομιστές αποτελεί τη χρονολογία που θεωρούν ότι έχασαν την αυτονομία τους. 

«Είναι ο μόνος τρόπος που έχουν οι Καταλανοί να δείξουν τη διαφωνία τους με τη στάση του ισπανικού κράτους», συνέχισε η 42χρονη δικηγόρος.

Δύο αυτονομιστικές οργανώσεις, η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC) και η Omnium Cultural, κάλεσαν τον κόσμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να προχωρήσει σε διάφορες «άμεσες ειρηνικές ενέργειες» για να δείξει τη δυσαρέσκειά του απέναντι στην κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, κυρίως αποσύροντας χρήματα, «κατά προτίμηση μεταξύ 08:00 και 09:00 η ώρα το πρώι», από τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της Καταλωνίας.

Ο Ζοακίμ Κουρμπέτ, ένας 58χρονος εκδότης, απέσυρε 155 ευρώ, τα οποία κουνούσε με υπερηφάνεια, «ένα συμβολικό ποσό, για να διαμαρτυρηθεί και να ασκήσει πίεση στην ισπανική κυβέρνηση». 

Λίγο πριν από τις 08;00, πέντε-έξι άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά μπροστά από ένα ΑΤΜ της Caixa Bank σε μια μεγάλη λεωφόρο της καταλανικής πρωτεύουσας. Με την εφημερίδα Vanguardia στο χέρι, η σαραντάχρονη γραμματέας Μάρτα Αργκιλάγα, ήρθε να αποσύρει 200 ευρώ, «περισσότερα από όσα παίρνει συνήθως». «Είναι μια συμβολική ενέργεια, θα καταγραφεί, μπορεί κάποιος να επιβεβαιώσει πόσοι πελάτες απέσυραν χρήματα από τις 08:00 έως τις 09:00. Έτσι, θα δουν, δεδομένου ότι υπάρχουν αμφιβολίες για τη συμμετοχή. Θα δουν πόσοι άνθρωποι το κάνουν», προσέθεσε. 

Στις 08:10, το πρώτο ΑΤΜ της τράπεζας αυτής είχε τεθεί «προσωρινά εκτός λειτουργίας». Η Μαρία Μπερνάρντ, που περίμενε στην ουρά, σηκώνει τους ώμους και προσπαθεί παρ' όλα αυτά να βάλει την κάρτα της στο μηχάνημα. «Η ισπανική κυβέρνηση έλαβε πολλά μέτρα σε βάρος μας. Πρέπει να αντιδράσουμε. Θέλω να αποσύρω 300 ευρώ. Κανονικά δεν το κάνω αυτό τέτοια ώρα…», ανέφερε χαρακτηριστικά η 53χρονη υπάλληλος της καταλανικής κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή