ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Η βρετανική θέση για τον «λογαριασμό» του διαζυγίου απέχει πολύ από τα οφειλόμενα

makron-i-vretaniki-thesi-gia-ton-logariasmo-toy-diazygioy-apechei-poly-apo-ta-ofeilomena

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες με θέμα το Brexit ότι η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για τον λογαριασμό του διαζυγίου απέχει πολύ από την αποτίμηση των οικονομικών του δεσμεύσεων απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Είμαστε πολύ μακριά από τον λογαριασμό για τις οικονομικές δεσμεύσεις», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας εκτιμώντας ότι χρειάζεται ακόμη «μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου» στο θέμα αυτό, που θεωρείται προτεραιότητα από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Σήμερα δεν κάναμε το μισό του δρόμου», πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ωστόσο διαπίστωσε «καλή θέληση» από την βρετανική πλευρά τις τελευταίες εβδομάδες για το Brexit.

«Σήμερα, το πρόβλημα της Τερέζα Μέι είναι ότι εκείνες και εκείνοι που υποστήριξαν το Brexit δεν εξήγησαν ποτέ στον βρετανικό λαό ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις», πρόσθεσε.

Το θέμα των οικονομικών υποχρεώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στην ΕΕ είναι ένα από τα ακανθώδη θέματα της διαπραγμάτευσης του διαζυγίου, μαζί με τη διευθέτηση του καθεστώτος των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και του καθεστώτος των ιρλανδικών συνόρων. Οι Βρυξέλλες έχουν θέσει τη διευθέτησή τους ως όρο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της δεύτερης φάσης που θα οριοθετήσει τις σχέσεις της Ενωσης με τη Βρετανία μετά το Brexit.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανεβάζει σε 60-100 δισεκατομμύρια ευρώ το ποσόν που θα πρέπει να καταβάλει το Λονδίνο για να καλύψει τις οικονομικές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει ως μέλος της Ενωσης.