ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις κήρυξαν την «πλήρη απελευθέρωση» της Ράκα

syria-oi-syriakes-dimokratikes-dynameis-kiryxan-tin-pliri-apeleytherosi-tis-raka

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) κήρυξαν σήμερα την «πλήρη απελευθερωση» της πόλης της Ράκα, της επί τρία και πλέον χρόνια «ντε φάκτο» πρωτεύουσας του «χαλιφάτου» του Ισλαμικού Κράτους.

Μιλώντας στη σχετική τελετή για τον εορτασμό της ανακατάληψης της πόλης από τους τζιχαντιστές του ΙΚ, μετά από σκληρές μάχες τεσσάρων και πλέον μηνών, ο εκπρόσωπος των SDF, Ταλάλ Σίλο, έκανε λόγο για μία «ιστορική νίκη» επί του ΙΚ, το οποίο υπέστη μία εξαιρετικά «βαριά» ήττα. Επιπλέον, απέδωσε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν σοβαρά στον αγώνα κατά της εξτρεμιστικής οργάνωσης, καθώς και σε όλες τις ομάδες που συμμετείχαν στην εκστρατεία και στους διεθνείς συμμάχους τους.

Ο Σίλο προσέθεσε ότι ο έλεγχος της πόλης θα περάσει στα χέρια πολιτικών, μόλις ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις για την πλήρη εκκαθάριση της πόλης από οτιδήποτε έχει αφήσει πίσω του το Ισλαμικό Κράτος, είτε αυτό είναι νάρκες είτε πραγματικοί κρυμμένοι μαχητές, και μέχρι τότε οι SDF θα είναι υπεύθυνες για την τάξη και την ασφάλεια στην πόλη.

«Το μέλλον της Ράκα θα αποφασιστεί από τον λαό της», συμπλήρωσε ο Σίλο, πραγματοποιώντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της ισοπεδωμένης και ρημαγμένης πόλης, οι οποίες θα πρέπει να είναι τιτάνιες. Ηγετικό ρόλο σε αυτές τις προσπάθειες θα αναλάβει το προσφάτως συγκροτημένο πολιτικό συμβούλιο της πόλης.

Η τελετή έλαβε χώρα στο ίδιο στάδιο της πόλης, στο οποίο την περασμένη εβδομάδα οι εναπομείναντες μαχητές του ΙΚ πραγματοποίησαν την «τελευταία στάση» τους, μία απόφαση με τεράστια συμβολική σημασία. Επιπλέον, το Ισλαμικό Κράτος, κατά τη διάρκεια των τριών και πλέον ετών της βάρβαρης εξουσίας του στην πόλη, χρησιμοποιούσε το συγκεκριμένο στάδιο ως την κύρια φυλακή του, κάτι το οποίο ενισχύει περαιτέρω τον συμβολικό χαρακτήρα της επιλογής του από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.