Αφγανιστάν: Δεκάδες νεκροί από διπλή επίθεση σε σιιτικά τεμένη

Αφγανιστάν: Δεκάδες νεκροί από διπλή επίθεση σε σιιτικά τεμένη

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο επιθέσεις εναντίον σιιτικών τεμένων έλαβαν χώρα σήμερα στο Αφγανιστάν, σκοτώνοντας συνολικά περισσότερους από εβδομήντα ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σύμφωνα με τις αφγανικές αστυνομικές αρχές. 

Συγκεκριμένα, η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε σε σιιτικό τέμενος στην Καμπούλ, όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτήσε τον εκρηκτικό μηχανισμό με τον όποιο ήταν ζωσμένος, σκοτώνοντας τουλάχιστον τριάντα εννέα ανθρώπους, δήλωσαν αξιωματούχοι των αφγανικών σωμάτων ασφαλείας. 

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβάιωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας που βρέθηκαν στο σημείο απομάκρυναν τουλάχιστον τριάντα πτώματα, τονίζοντας ωστόσο ότι ο ακριβής αριθμός των απωλειών δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός.

Η δέυτερη επίθεση σημειώθηκε στην επαρχία της Γκορ στο κεντρικό Αφγανιστάν, με τους νεκρούς να είναι τουλάχιστον τριαντά τρεις, αναφέρουν οι τοπικές αρχές. 

Οι επιθέσεις αυτές, οι οποίες έλαβαν χώρα τη στιγμή που οι πιστοί συγκεντρώνονταν για την προσευχή της Παρασκευής, μοιάζουν να εντάσσονται στο κύμα επιθέσεων που έχει εξαπολύσει το Ισλαμικό Κράτος εναντίον του σιιτικού πληθυσμού της χώρας. Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 84 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και 194 έχουν τραυματιστεί σε επιθέσεις εναντίον σιιτών πιστών αυτή τη χρονιά, σύμφωνα με σχετική έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ενδεικτικά, σε μία αντίστοιχη επίθεση που έλαβε χώρα τον Αύγουστο στην αφγανική πρωτεύουσα, είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από είκοσι άνθρωποι. 

Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει ακόμη ανάληψη ευθύνης για καμία από τις δύο επιθέσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή