Για περισσότερη αυτονομία ψήφισαν σε Βένετο, Λομβαρδία

Για περισσότερη αυτονομία ψήφισαν σε Βένετο, Λομβαρδία

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΙΛΑΝΟ. Μεγαλύτερες εξουσίες, στο πλαίσιο που επιτρέπει το ιταλικό σύνταγμα, ζήτησαν οι επαρχίες του Βένετο και της Λομβαρδίας, με τα συμβουλευτικά δημοψηφίσματα που οργάνωσε την Kυριακή η Λέγκα του Βορρά. Πάνω από 90% όσων προσήλθαν στις κάλπες τάχθηκαν υπέρ της μεγαλύτερης αυτονομίας, αλλά το κρίσιμο ποσοστό –η συμμετοχή στο δημοψήφισμα– ήταν πολύ διαφορετικό στις δύο επαρχίες.

Στο Βένετο προσήλθε στις κάλπες το 57,2% των εγγεγραμμένων, ενώ στη Λομβαρδία η συμμετοχή ήταν μόλις 38% και τα αποτελέσματα καθυστέρησαν λόγω προβλημάτων στο νέο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. «Μπορούμε να γράψουμε μια νέα σελίδα» είπε, παρ όλ’ αυτά, ο πρόεδρος της Λομβαρδίας, Ρομπέρτο Μαρόνι. «Οι περιοχές που ζητούν μεγαλύτερες εξουσίες θα τις έχουν. Μιλώ παραδείγματος χάρη για την εξουσία να συζητήσουμε για τα φορολογικά έσοδα που συνήθως πηγαίνουν στη Ρώμη. Είναι το πρώτο βήμα προς μεγάλες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε.

Πέντε από τις 20 ιταλικές επαρχίες (Φριούλι, Τρεντίνο, Βάλε ντ’ Αόστα, Σαρδηνία, Σικελία) έχουν αυτονομία και στις δύο μεγάλες πλούσιες επαρχίες του ιταλικού Βορρά διατυπώνεται το αίτημα για ανάλογη μεταχείριση. «Είναι μια επιτυχία για τη Λέγκα, αλλά ενέχει κινδύνους», είπε ο καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Ρώμης Τζοβάνι Ορσίνα. Τα αιτήματα για φορολογική αυτονομία μπορεί να διευρύνουν το χάσμα Βορρά – Νότου ακριβώς τη στιγμή που η Λέγκα επιδιώκει να ξεφύγει από τα προπύργια της και να διευρύνει την επιρροή της σε όλη τη χώρα.

Η Ρώμη αναγνώρισε τη σημασία του ζητήματος, με τον υφυπουργό Περιφερειακών Υποθέσεων Τζανκλάουντιο Μπρέσα να δηλώνει ότι «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή