Σε ανυπακοή καταφεύγουν οι Καταλανοί

Σε ανυπακοή καταφεύγουν οι Καταλανοί

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής προσανατολίζονται να απαντήσουν οι αποσχιστικές αρχές της Καταλωνίας στην απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να αναλάβει απευθείας τη διοίκηση της αυτόνομης περιοχής και να προχωρήσει σε περιφερειακές εκλογές, σε βάθος εξαμήνου. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ο υπουργός για Θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων της καταλανικής κυβέρνησης Ραούλ Ρομέβα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων των 17.000 μελών της τοπικής αστυνομίας, των Mossos, «θα συνεχίσουν να ακολουθούν τις εντολές των νόμιμων, εκλεγμένων θεσμών» της περιοχής. «Δεν είναι ότι αρνούμαστε τις εντολές (της Μαδρίτης).

Εδώ πρόκειται για την απόφαση επτά εκατομμυρίων ανθρώπων», προσέθεσε ο Ρομέβα, παραπέμποντας στο αμφισβητούμενο –και παράνομο, κατά το συνταγματικό δικαστήριο– δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία.

Υπέρ της πολιτικής ανυπακοής τάσσονται εκατοντάδες δήμαρχοι της Καταλωνίας, η συνδικαλιστική οργάνωση των εκπαιδευτικών, φοιτητικές ενώσεις και το αντικαπιταλιστικό κόμμα CUP, το οποίο παρέχει κοινοβουλευτική στήριξη στον πρόεδρο της περιοχής Κάρλες Πουτζντεμόν.

Ενεργοποίηση του αρθ. 155

Η απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος, που της δίνει τη δυνατότητα να αναλάβει απευθείας τη διοίκηση της περιοχής, ανακοινώθηκε το Σάββατο το μεσημέρι από τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ύστερα από σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου. Το δραστικό αυτό μέτρο υποστηρίζουν τόσο οι Σοσιαλιστές όσο και το φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos. Για να δρομολογηθεί η εφαρμογή των μέτρων, απαιτείται απόφαση της Γερουσίας, η οποία, πιθανότατα, θα ληφθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Μία ημέρα νωρίτερα θα συνέλθει το καταλανικό Κοινοβούλιο με αντικείμενο την απάντηση της Βαρκελώνης στην εφαρμογή του άρθρου 155.

Εκπρόσωπος του αριστερού κόμματος ERC, του ισχυρότερου συμμάχου του Πουτζντεμόν στην τοπική κυβέρνηση, δήλωσε χθες ότι η καλύτερη απάντηση είναι η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας. Αρκετές καταλανικές εφημερίδες καλούν, το τελευταίο τριήμερο, τον Πουτζντεμόν να αποφύγει αυτό το ακραίο μέτρο, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης Τζόρντι Τουρούλ απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο. Χθες, πάντως, καταλανικά μέσα ανέφεραν ότι ο Πουτζντεμόν θα μεταβεί στη Μαδρίτη για να παραστεί αυτοπροσώπως στις ακροάσεις της Γερουσίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή