Διαρροές δυναμιτίζουν το κλίμα μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών

Διαρροές δυναμιτίζουν το κλίμα μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ενα ακόμη δείπνο, μία ακόμη προσβλητική διαρροή σχολίων Γιούνκερ για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, μία ακόμη διάψευση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Καθώς οι διαπραγματεύσεις για το Brexit προχωρούν και η κρίσιμη προθεσμία του Δεκεμβρίου για την πρώτη συμφωνία Ε.Ε.-Βρετανίας πλησιάζει, κάποιοι επιδιώκουν να δυναμιτίσουν το κλίμα διαρρέοντας στην εφημερίδα FAZ ότι η Τερέζα Μέι βρίσκεται «σε απόγνωση» και «έχει σοβαρή ανάγκη ύπνου».

«Αρνούμαι ότι: 1) κάναμε τέτοια διαρροή 2) ότι ο Γιούνκερ είπε ποτέ κάτι τέτοιο και 3) ότι επιζητούμε τιμωρητικό Brexit», δήλωσε ο Μάρτιν Σελμάγερ, ο ισχυρός προσωπάρχης του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Νωρίτερα, ο Νικ Τίμοθι, οπαδός του σκληρού Brexit, ο οποίος παραιτήθηκε από το αξίωμα του προσωπάρχη της πρωθυπουργού Μέι μετά το εκλογικό ράπισμα του Ιουνίου, είχε υποδείξει ως πηγή τον Σελμάγερ. «Είναι μια υπενθύμιση ότι κάποιοι στις Βρυξέλλες θέλουν είτε να μην υπάρξει συμφωνία είτε να είναι τιμωρητική», υποστήριξε.

«Γνωρίζω ότι δεν ταιριάζει με τα κλισέ σας», απάντησε ο Σελμάγερ απευθυνόμενος στον Τίμοθι, «αλλά ούτε ο Γιούνκερ ούτε εγώ έχουμε συμφέρον να αποδυναμώσουμε την πρωθυπουργό. Κάποιοι όμως θέλουν να αποδυναμώσουν τις εποικοδομητικές σχέσεις ανάμεσα στον Γιούνκερ και τη Μέι. Ποιοι; Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα». Αν η Μέι αποχωρήσει, υπάρχει ο κίνδυνος αντικατάστασής της από πρωθυπουργό με πιο σκληρές θέσεις στο θέμα του Brexit. Επίσης, σε περίπτωση που η Βρετανία εγκαταλείψει την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, η οικονομική αναταραχή δεν θα συμφέρει καμία πλευρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή