ΚΟΣΜΟΣ

Ενισχυμένος ρόλος για τη CIA στο Αφγανιστάν

enischymenos-rolos-gia-ti-cia-sto-afganistan-2214902

ΚΑΜΠΟΥΛ. Μη προγραμματισμένη επίσκεψη πραγματοποίησε χθες στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ, έξω από την Καμπούλ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, για να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Ασράφ Γκάνι. Σε ανακοίνωσή της, η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ ανέφερε χθες ότι η νέα αμερικανική στρατηγική για τη Νότια Ασία καθιστά σαφή τη δέσμευση των ΗΠΑ για ειρήνευση του Αφγανιστάν και πάταξη των κρησφύγετων τρομοκρατικών οργανώσεων.

Μετά τις επιθέσεις

Η αιφνίδια επίσκεψη του Τίλερσον πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες ύστερα από μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων, που οδήγησαν στον θάνατο περισσότερους από 200 ανθρώπους, με στόχο σιιτικά ισλαμικά τεμένη και εγκαταστάσεις της αφγανικής αστυνομίας.

Σύμφωνα με αποκάλυψη των Times της Νέας Υόρκης, η CIA αποφάσισε –κατ’ εντολήν του προέδρου Τραμπ– την επέκταση των μυστικών της επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, αποστέλλοντας στη χώρα έμπειρα στελέχη και εκπαιδευμένους υπαλλήλους ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης, με στόχο την εξόντωση της ηγεσίας των Ταλιμπάν και των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Η διαταγή του Ντόναλντ Τραμπ σηματοδοτεί μεταστροφή της τακτικής της CIA στο Αφγανιστάν. Μέχρι τώρα, η ηγεσία της CIA θεωρούσε ότι οι επιχειρήσεις κατά των Ταλιμπάν αποτελούν χάσιμο χρόνου και κεφαλαίων. Πρώην στελέχη της CIA επιμένουν ότι ο αμερικανικός στρατός είναι καταλληλότερος για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας.

Η επέκταση της αποστολής της CIA αντικατοπτρίζει τον ενισχυμένο ρόλο που καλείται να παίξει η υπηρεσία υπό τον νέο της διευθυντή, Μάικ Πομπίο. Στο πλαίσιο της νέας αποστολής της, η CIA έχει ήδη αυξήσει τον αριθμό των βομβαρδισμών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στοχεύοντας μαχητές των Ταλιμπάν εντός του Αφγανιστάν.