Σύλληψη εικαστικών στο Βελιγράδι

Σύλληψη εικαστικών στο Βελιγράδι

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατακραυγή προκάλεσε η σύλληψη των καλλιτεχνών Βλαντάν Τζέρεμιτς και Ούρος Γιοβάνοβιτς για «περιύβριση του προέδρου της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς» κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Βελιγράδι.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης άνοιξε και πάλι τις θύρες του στις 20 Οκτωβρίου, περίπου μισόν αιώνα από την ημέρα που είχε ανοίξει πρώτη φορά επί κομμουνιστικού καθεστώτος. Τα τελευταία 10 χρόνια το μουσείο παρέμενε κλειστό. Καθώς οι σερβικές αρχές είχαν οργανώσει μία εκπληκτική εορτή, κάποιοι καλλιτέχνες διαμαρτυρήθηκαν για τις ολοκληρωτικές επιρροές στην τέχνη και τη λαϊκή κουλτούρα.

Οι δύο καλλιτέχνες κρατήθηκαν από την αστυνομία επί αρκετές ώρες και ανακρίθηκαν. Σύμφωνα με έναν εκ των κρατουμένων, τον Βλαντάν Τζέρεμιτς, η εισαγγελία διέταξε την αστυνομία να τους αφήσει. Ο Τζέρεμιτς μάλιστα πιστεύει ότι δεν πρόκειται να ασκηθούν διώξεις εναντίον των δύο καλλιτεχνών.

Η πρώτη διαμαρτυρία οργανώθηκε στις 20 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Βελιγραδίου, το οποίο παρέμενε κλειστό στους επισκέπτες λόγω ανακαίνισης. Οι επισκέπτες προσεκλήθησαν να φορέσουν χάρτινες μάσκες που θύμιζαν το πρόσωπο του προέδρου της Σερβίας και να μοιράσουν φέιγ βολάν που είχαν πάνω τους ζωγραφισμένα σάντουιτς στους επισκέπτες του μουσείου.

Στην πραγματικότητα, η διαμαρτυρία αντικατοπτρίζει τη σημερινή κατάσταση στη Σερβία όπου, αν και πολλοί είναι προβληματισμένοι με τις κομματικές πιέσεις, τον ερασιτεχνισμό των αξιωματούχων και την αυτολογοκρισία, λίγοι μιλάνε για αυτά τα πράγματα. Ο έλεγχος των ΜΜΕ και η πολιτική παρακολούθηση οδήγησαν σε μία κατάσταση στην οποία οι εργάτες του πολιτισμού, εξαιτίας προσωπικών λόγων και του φόβου απώλειας της χρηματοδότησης ή της εργασίας τους, παραμένουν σιωπηλοί για την οικονομική και διανοητική καταπίεση την οποία υφίστανται.

Ο καλλιτέχνης Ούρος Γιοβάνοβιτς συνελήφθη όταν προσπάθησε να μπει στο μουσείο με μία φωτογραφία του Βούτσιτς κάτω από την οποία έγραφε «Βούτσιτς ο καλύτερος καλλιτέχνης».

Τα φέιγ βολάν, στα οποία ήταν ζωγραφισμένα σάντουιτς, παρέπεμπαν στη διαδεδομένη πρακτική των πολιτικών κομμάτων στα Βαλκάνια να μοιράζουν στις συγκεντρώσεις σάντουιτς ή άλλα δωράκια. Λίγες ώρες πριν τη διαμαρτυρία, με βίντεο που ανήρτησαν στο Διαδίκτυο οι καλλιτέχνες προσκαλούσαν το κοινό στην εκδήλωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή