ΚΟΣΜΟΣ

Το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο της Ευρώπης

under46506
under677

Μισο-βυθμισμένο στο νοτιότερο σημείο της νορβηγικής ακτογραμμής, το κτίριο μονολιθικής μορφής είναι το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο της Ευρώπης με πανοραμική θέα στο βυθό.

Το έργο – πρόκληση που υλοποιήθηκε από την αρχιτεκτονική ομάδα Snøhetta ονομάζεται «Under» και αποτελεί αφιέρωμα στη νορβηγική ακτή και στην Lindesnes – στην άγρια πανίδα της θάλασσας και στις βραχώδεις ακτές της νότιας ακτής της Νορβηγίας.

Το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο της Ευρώπης-1

«Το “Under” πρόκειται να προσφέρει μια εμπειρία  που εμπνέει μια αίσθηση δέους και απόλαυσης, ενεργοποιώντας όλες τις αισθήσεις – τόσο σωματικές όσο και πνευματικές», αναφέρει εκπρόσωπος του αρχιτεκτονικού γραφείου. Το όνομα του πρότζεκτ δεν είναι τυχαίο καθώς η λέξη «Under» εκτός από το ότι μας παραπέμπει στο ότι το οικοδόμημα βρίσκεται πέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού, στα νορβηγικά σημαίνει «θαύμα».

Το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο της Ευρώπης-2

Τοποθετημένο κοντά στο χωριό Baly της Νορβηγίας, το εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό έργο εκτός από εστιατόριο θα λειτουργεί και ως ερευνητικό κέντρο θαλάσσιας ζωής.

«Σαν βυθισμένο περισκόπιο από τεράστια ακρυλικά τζάμια του οποίου μπορεί να δει κανείς από  τον βυθό όπως μεταμορφώνεται ανάλογα με τις εποχές και τις καιρικές συνθήκες», σημειώνει το νορβηγικό γραφείο.

Το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο της Ευρώπης-3

Το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο της Ευρώπης-4