«Καλό κόμμα»: O νέος πονοκέφαλος για Ερντογάν

«Καλό κόμμα»: O νέος πονοκέφαλος για Ερντογάν

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από σήμερα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν νέο πονοκέφαλο στο τουρκικό πολιτικό προσκήνιο. Στελέχη της τουρκικής Δεξιάς προχωρούν στην δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, ο οποίος φιλοδοξεί να στερήσει πολύτιμες ψήφους από το κυβερνών κόμμα και τα υπόλοιπα κόμματα της τουρκικής Δεξιάς, τα οποία συνεργάζονται με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους συνοδοιπόρους του.

Το νέο κόμμα φέρει την ονομασία «Καλό Κόμμα». Την ηγεσία του αναλαμβάνει η πρώην αντιπρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, η Μεράλ Άκσενερ. Η κ. Άκσενερ εισήλθε στην πολιτική από τους κόλπους των κεντροδεξιών κομμάτων. Υπήρξε συνεργάτιδα της Τανσού Τσιλλέρ και για σύντομα χρονικά διαστήματα συνεργάστηκε με τις ηγεσίες του Κινήματος των Γκρίζων Λύκων και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Τα τελευταία χρόνια συγκρούστηκε με την ηγεσία του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΚΕΔ) και στην συνέχεια αποχώρησε από το κόμμα με μια ομάδα βουλευτών και στελεχών.

Τα πρώτα μηνύματα της κ. Άκσενερ

Στην πρώτη ομιλία της ως πρόεδρος του νέου πολιτικού φορέα, η κ. Άκσενερ φρόντισε να στείλει στην τουρκική κοινωνία σημαντικά μηνύματα. Η ίδια άσκησε κριτική στο πραξικόπημα του 1980 και αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τουρκικό δημοκρατικό πολίτευμα.

Η κ. Άκσενερ επέλεξε να τοποθετηθεί με θετικό τόνο για τα πρώτα πέντε χρόνια διακυβέρνησης του ΑΚΡ. Η ίδια ισχυρίζεται ότι μετά το 2007, το ΑΚΡ έχασε τον προορισμό του και οδήγησε σε αδιέξοδο την χώρα σε πολλά μέτωπα. «Όλες οι έρευνες για την Τουρκία δείχνουν ότι το έθνος είναι κουρασμένο. Το κράτος έχει φθαρεί. Η δημόσια τάξη διαλύεται», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Άκσενερ. Σύμφωνα με την ίδια, στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, το ΑΚΡ, το οποίο δεν κατάφερε να προσεγγίσει με ορθό τρόπο τις εξελίξεις της περιόδου της Αραβικής Άνοιξης, έχει οδηγήσει την χώρα σε αδιέξοδο. Η κ. Άκσενερ, αναφέρεται επίσης, και στα μεγάλα προβλήματα στο μέτωπο της δικαιοσύνης.

Στην τελετή ανακοίνωσης της ίδρυσης του Καλού Κόμματος έλαβαν μέρος οι ιδρυτές του κόμματος, πρώην στελέχη των Γκρίζων Λύκων και των κεντροδεξιών τουρκικών κομμάτων καθώς επίσης και ο βουλευτής Αϊτούν Τσιράϊ, ο οποίος πριν από λίγες ώρες παραιτήθηκε από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα για να ενταχθεί στο κόμμα της κ. Άκσενερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή