Νέο μέτωπο κατά του PKK δημιουργεί στο Ιράν η Άγκυρα

Νέο μέτωπο κατά του PKK δημιουργεί στο Ιράν η Άγκυρα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα νέο μέτωπο κατά του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος στο βόρειο κομμάτι του Ιράκ, επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία με την υποστήριξη της Βαγδάτης και της Τεχεράνης.

Στο πλαίσιο της χθεσινής επίσκεψης του Ιρακινού Πρωθυπουργού στην Άγκυρα, η τουρκική πλευρά πρότεινε στο Ιράκ κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Όρος Σίντζαρ (Σένγκαλ) και στην περιοχή του Κάντιλ, όπου σταθμεύουν δυνάμεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Ιράκ, με την υποστήριξη του Ιράν και της Τουρκίας εμπόδισε τον διαμελισμό της χώρας. Παράλληλα, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό του Ιράκ, Χαϊντάρ Αλ Ιμπαντί, ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν πρότεινε τον συντονισμό των επιχειρήσεων και κινήσεων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με τις Αμυντικές Δυνάμεις του Ιράκ.

Επίσης, στην Άγκυρα συζητήθηκαν και διάφορα οικονομικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η, επονομαζόμενη,  «ανταρσία» του Κουρδιστάν. Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων, τέθηκε επί τάπητος η ασφάλεια του αγωγού πετρελαίου Κιρκούκ-Τζεϊχάν. Επίσης, συζητήθηκε το μέλλον των συνοριακών πυλών που ενώνουν τις δυο χώρες.

Εν τω μεταξύ, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη της Άγκυρας σε διάφορα πεδία, ο Πρωθυπουργός του Ιράκ απέρριψε την νέα πρόταση του Κουρδιστάν περί παγώματος του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές. Ο κ. Αμπαντί ζητά την ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και όχι το «πάγωμα».

Ας σημειωθεί ότι μόλις πριν από έναν χρόνο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας είχε επιτεθεί με πολύ σκληρά λόγια στον Ιρακινό Πρωθυπουργό, εξαιτίας της έντασης που είχε προκύψει στο στρατόπεδο Μπασίκα, το οποίο κατέχει παρανόμως ο τουρκικός στρατός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή