Κορυφώνεται η σύγκρουση στην Καταλωνία

Κορυφώνεται η σύγκρουση στην Καταλωνία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ άρχιζε χθες η συζήτηση στην ισπανική Γερουσία για το αίτημα της κυβέρνησης Ραχόι να περιορίσει την αυτονομία της Καταλωνίας βάσει του άρθρου 155 του συντάγματος, οι τοπικές αρχές της Βαρκελώνης είχαν παραλύσει από εσωτερικές αντιθέσεις αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης. Ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν είχε προγραμματίσει να προβεί σε επίσημη ανακοίνωση χθες, στις 1.30 μ.μ., στην οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia, επρόκειτο να αναγγείλει πρόωρες εκλογές, στις 20 Δεκεμβρίου. Με το στρατήγημα αυτό, προσδοκούσε ότι η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης απέφευγε την ενεργοποίηση του άρθρου 155, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: διάλυση της καταλανικής κυβέρνησης, επιτροπεία στην τοπική αστυνομία και τα καταλανικά μέσα ενημέρωσης, περιορισμός των αρμοδιοτήτων του τοπικού Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, η προγραμματισμένη ανακοίνωση του Πουτζντεμόν ανεστάλη λόγω οξύτατων αντιθέσεων στο εσωτερικό των οπαδών της ανεξαρτησίας. Τελικά, ο Πουτζντεμόν απηύθυνε διάγγελμα στις 6 το απόγευμα, όπου επιβεβαίωσε ότι σκεφτόταν να προκηρύξει εκλογές, αλλά αναγκάστηκε να ακυρώσει την απόφασή του γιατί δεν εξασφάλισε, όπως ισχυρίστηκε, επαρκείς εγγυήσεις της Μαδρίτης ότι δεν θα εφαρμόσει το άρθρο 155 και ότι θα επιτρέψει να διεξαχθούν οι εκλογές με «απόλυτη ομαλότητα». Τούτων δοθέντων, ο Πουτζντεμόν έριξε το μπαλάκι στο καταλανικό Κοινοβούλιο, το οποίο συνεδρίαζε χθες το βράδυ και δεν αποκλειόταν να ψηφίσει μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας.

Είχε προηγηθεί, τη νύχτα της Τετάρτης και τα ξημερώματα της Πέμπτης, πολύωρη σύσκεψη της καταλανικής ηγεσίας, όπου δεν έγινε κατορθωτό να γεφυρωθούν οι διιστάμενες απόψεις, καθώς οι πλέον αδιάλλακτοι καλούσαν τον Πουτζντεμόν να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία και να μεταφέρει τη μάχη με τις ισπανικές αρχές στους δρόμους της Βαρκελώνης και των άλλων καταλανικών πόλεων. Ακολούθησε νέα σύσκεψη, χθες το πρωί, όπου ο Καταλανός πρόεδρος οριστικοποίησε την επιλογή του για εκλογές, κάτι που ερμηνεύθηκε από τους αδιάλλακτους ως εγκατάλειψη της ανεξαρτησίας. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Κάρλες Ριέρα, εκπροσώπου του αντικαπιταλιστικού κόμματος CUP, που κατηγόρησε τον Πουτζντεμόν για αποστασία και τον απείλησε με «διμέτωπο αγώνα».

Εξίσου χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, χθες το μεσημέρι, στη διάρκεια φοιτητικής και μαθητικής διαδήλωσης υπέρ της ανεξαρτησίας στη Βαρκελώνη, υπήρξαν πρώτη φορά συνθήματα που κατηγορούσαν τον Πουτζντεμόν για «προδοσία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή