«Ζαχάροφ» στην αντιπολίτευση Βενεζουέλας

«Ζαχάροφ» στην αντιπολίτευση Βενεζουέλας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένειμε χθες το βραβείο Ζαχάροφ 2017 για «την ελευθερία του πνεύματος» στη δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, επισήμαναν κοινοβουλευτικές πηγές πριν από την επίσημη ανακοίνωση. Οι ευρωβουλευτές επέλεξαν την Εθνική Συνέλευση της Βενεζουέλας, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, και πολιτικούς κρατουμένους, όπως ο Λεοπόλδο Λόπες και ο Αντόνιο Λεντέσμα. Πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου αποκάλυψαν νωρίτερα την απόφαση που έλαβαν στη διάρκεια συνεδρίασής τους την Τρίτη το πρωί οι πρόεδροί τους.

Το βραβείο Ζαχάροφ, που θεσμοθετήθηκε το 1988, πήρε το όνομά του από τον αντιφρονούντα Σοβιετικό επιστήμονα Αντρέι Ζαχάροφ (1921-1989) και απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάθε χρόνο σε προσωπικότητες που έχουν διακριθεί στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην ελευθερία της έκφρασης.

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ήταν μεταξύ των φαβορί, έπειτα από πρόταση των ευρωβουλευτών της Κεντροδεξιάς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και των Φιλελεύθερων (ALDE). Οι ίδιοι εξήγησαν ότι επιθυμούσαν με αυτό τον τρόπο να φέρουν στη δημοσιότητα την κατάσταση στη Βενεζουέλα, «η οποία έχει επιδεινωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες» σε ό,τι αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με «περισσότερους από 130 αντιπολιτευόμενους να έχουν δολοφονηθεί από την αρχή της χρονιάς και περισσότερους από 500 να έχουν φυλακιστεί».

Η βράβευση γίνεται μια περίοδο που η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα είναι πιο διχασμένη από ποτέ. Τέσσερις από τους πέντε περιφερειακούς κυβερνήτες που ανήκουν στην αντιπολίτευση και εκλέχθηκαν στις 15 Οκτωβρίου δέχθηκαν να ορκιστούν ενώπιον της Συντακτικής Συνέλευσης. Πρόκειται για υποχώρηση σε σχέση με την αρχική θέση της Τράπεζας για τη Δημοκρατική Ενωση (MUD), ενός συνασπισμού περίπου 30 κομμάτων της αντιπολίτευσης που ήθελε να μποϊκοτάρει τη Συντακτική Συνέλευση, τη νομιμότητα της οποίας δεν αναγνωρίζει. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία της Βενεζουέλας Ενρίκε Καπρίλες αποχώρησε την Τρίτη από την Τράπεζα για τη Δημοκρατική Ενωση, καταγγέλλοντας μια «προδοσία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή