Αναζητείται ο δρόμος για… την Τζαμάικα

Αναζητείται ο δρόμος για… την Τζαμάικα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Αιτήματα κόστους 100 δισ. ευρώ, δημοσιονομικό περιθώριο 30 δισ. ευρώ. Αυτή είναι, με μια φράση, η σύνοψη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματευτές των CDU/CSU, Φιλελευθέρων και Πρασίνων στις διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Οι συνομιλίες ξεκίνησαν με τη συμφωνία ότι δεν θα υπάρξουν νέα χρέη και προχώρησαν σε θέματα πολιτικής για το προσφυγικό και για το κλίμα, ενώ το ζήτημα των προσώπων θα διευθετηθεί στο τέλος. Ετσι, ο διάδοχος του χριστιανοδημοκράτη Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών δεν θα ανακοινωθεί παρά μόνον αν και εφόσον οι διαπραγματεύσεις καρποφορήσουν. Για την ώρα, η έκβαση αυτή μοιάζει πολύ μακρινή, καθώς οι εκπρόσωποι των κομμάτων θέτουν τις «κόκκινες γραμμές» τους.

«Αν η βιομηχανική βάση της Γερμανίας κινδυνεύσει, δεν μπορούμε να σχηματίσουμε κυβερνητικό συνασπισμό», είπε ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της CDU για θέματα ενέργειας και κλίματος, Αρμιν Λάσετ. «Αν κλείσουν τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια και μείνουν χιλιάδες άνθρωποι χωρίς δουλειά, θα δείτε την AfD (σ.σ.: το αντισυστημικό δεξιό κόμμα) να ανεβαίνει στο 30%», προσέθεσε. Οι Πράσινοι, από την πλευρά τους, θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος συμμετοχής σε μία κυβέρνηση που δεν θα εφαρμόζει περιβαλλοντική πολιτική. Συγκεκριμένα ζητούν άμεσο κλείσιμο των 20 πιο βρώμικων μονάδων παραγωγής ενέργειας από καύση άνθρακα και το κλείσιμο όλων των υπολοίπων έως το 2030.

Τα κόμματα συμφώνησαν ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις της Γερμανίας με βάση τη Συνθήκη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, αλλά η εξειδίκευση έφερε συγκρούσεις. Παράλληλα, οι Φιλελεύθεροι έθεσαν ευρύτερο θέμα εμπιστοσύνης. «Λείπει η θεμελιώδης εμπιστοσύνη ανάμεσα στους διαπραγματευτές», δήλωσε το στέλεχος του FDP, Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι. Ο Κουμπίτσκι είπε ότι τα όσα συμφωνήθηκαν την Τρίτη ερμηνεύθηκαν διαφορετικά εκ των υστέρων από τα υπόλοιπα κόμματα. «Αν είναι έτσι, δεν χρειάζεται να μπούμε στον κόπο να διαπραγματευόμαστε», είπε.

Από την πλευρά της, η βαυαρική CSU επέμεινε στον στόχο περιορισμού των νεοεισερχομένων στη Γερμανία στους 200.000 ετησίως. «Χωρίς όρια στη μετανάστευση, η Τζαμάικα θα παραμείνει νησί στην Καραϊβική και δεν θα γίνει συνασπισμός στο Βερολίνο», δήλωσε ο διαπραγματευτής της CSU, Αλεξάντερ Ντόμπριντ. «Αυτό που έγινε το 2015 (σ.σ.: με την είσοδο 1 εκατ. προσφύγων και μεταναστών) δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ». Ο υπό διαπραγμάτευση κυβερνητικός συνασπισμός έχει αποκληθεί «Τζαμάικα» από τα χρώματα των κομμάτων, που ταυτίζονται με αυτά της τζαμαϊκανής σημαίας.

Ενας επιπλέον δύσκολος τομέας είναι τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Το μόνο από τα κόμματα που τάσσεται υπέρ της ατζέντας του Γάλλου προέδρου Μακρόν για την αναμόρφωση των ευρωπαϊκών θεσμών είναι οι Πράσινοι, ενώ εχθρικοί σε κάθε υπόνοια αμοιβαιοποίησης των χρεών στην Ευρωζώνη είναι οι Φιλελεύθεροι και η CSU.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή