Ανοικτή διένεξη Μακρόν – Ολάντ μέσω συμβούλων

Ανοικτή διένεξη Μακρόν – Ολάντ μέσω συμβούλων

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Θα παραμείνουμε ευπρεπείς. Καμία επίθεση με στόχο τον Φρανσουά Ολάντ», φέρεται να διέταξε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα σε στενούς του συνεργάτες, σύμφωνα με αποκάλυψη της εφημερίδας Le Canard Enchaine.

Ο γαλλικός Τύπος θυμάται ήδη με νοσταλγία τη θερμή χειραψία μεταξύ Μακρόν και Ολάντ στις 8 Μαΐου, ημέρα παράδοσης – παραλαβής της προεδρίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Τελευταίο κρούσμα διαφωνίας μεταξύ των δύο ανδρών υπήρξε η απόφαση της κυβέρνησης Ολάντ να φορολογήσει τα μερίσματα μετοχικών κεφαλαίων. Στις 6 Οκτωβρίου, όμως, το συνταγματικό συμβούλιο αποφάσισε ότι ο φόρος ήταν αντισυνταγματικός, υποχρεώνοντας τη γαλλική κυβέρνηση να αποζημιώσει τις επιχειρήσεις με 10 δισ. ευρώ.

Αντιμέτωπος με κατηγορίες ότι ο συγκεκριμένος φόρος υπήρξε προσωπική του επιλογή, ο πρόεδρος Μακρόν απάντησε: «Οταν άνθρωποι οι οποίοι υπήρξαν πρωθυπουργοί, υπουργοί ή πρόεδροι της Δημοκρατίας μάς εξηγούν ότι η ευθύνη για ένα νόμο αφορά τους συμβούλους τους, πρόκειται για πολύ κακό σημάδι! Ενας σύμβουλος κρατάει σημειώσεις, ενώ τις αποφάσεις λαμβάνει το αφεντικό».

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα «στρατόπεδα» Μακρόν και Ολάντ βρίσκονται σε ανοικτή διένεξη. «Ο φόρος αυτός είναι το μεγαλύτερο δημοσιονομικό σκάνδαλο των 15 τελευταίων ετών. Πρόκειται για θλιβερό δείγμα ερασιτεχνισμού», είπε στις 17 Οκτωβρίου από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης ο υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ. Ο φόρος, που ψηφίσθηκε το 2012 επί κυβερνήσεως Ζαν-Μαρκ Ερό, αντιστοιχούσε σε επιβάρυνση 3% για επιχειρήσεις που προσέφεραν μέρισμα στους δικαιούχους.

Ο πρώην πρωθυπουργός του προέδρου Ολάντ, Μπερνάρ Καζνέβ, καταδίκασε, από τη μεριά του, την «αμνησία των σημερινών επικριτών. Ας μην ξεχνάμε ότι μεταξύ των εν λόγω “ερασιτεχνών” συγκαταλέγεται και ένας κάποιος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ήταν την εποχή εκείνη γραμματέας του Μεγάρου των Ηλυσίων, αρμόδιος για δημοσιονομικά θέματα».

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν, στο μεταξύ, ξένοι διπλωμάτες, επαινώντας τους αυστηρούς εργασιακούς ρυθμούς που έχει επιβάλει ο πρόεδρος Μακρόν.

Περισσότεροι από έξι ανώτατοι διπλωμάτες ευρωπαϊκών χωρών, μιλώντας στο Reuters, εξέφρασαν θαυμασμό για την ευθύτητα, την ενεργητικότητα και τη διαφάνεια που επικρατούν στην ομάδα του Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι οι εργασιακοί ρυθμοί της γαλλικής κυβέρνησης έχουν επιταχυνθεί σημαντικά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή