Σε ανοιχτή αντιπαράθεση Τουρκία – Σαουδική Αραβία για την ηγεσία του σουνιτικού ισλάμ

Σε ανοιχτή αντιπαράθεση Τουρκία – Σαουδική Αραβία για την ηγεσία του σουνιτικού ισλάμ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Άγκυρα, η οποία το τελευταίο διάστημα ξεχωρίζει ως η μοναδική σουνιτική χώρα που παρέχει υποστήριξη στο Κατάρ, το οποίο αντιμετωπίζει τα πυρά των αραβικών μοναρχιών, στην νέα περίοδο, έρχεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με το στρατόπεδο της Σαουδικής Αραβίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η νέα δήλωση της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας περί «μετριοπαθούς Ισλάμ» έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο της τουρκικής πρωτεύουσας.  Ως γνωστόν, πριν από λίγες ημέρες, ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μωάμεθ Μπιν Σαλμάν ανακοίνωσε ότι η χώρα του επιστρέφει στην γραμμή του μετριοπαθούς Ισλάμ. Σύμφωνα με τον διάδοχο πρίγκιπα, η επανάσταση του 1979 στο Ιράν διατάραξε τις πολιτικές και κοινωνικές ισορροπίες στον μουσουλμανικό κόσμο. Τότε, η Σαουδική Αραβία πραγματοποίησε στροφή προς την σκληροπυρηνική εκδοχή του Ισλάμ. Αυτή η στροφή τερματίζεται αυτή την περίοδο και η Σαουδική Αραβία τραβά πλέον τον δρόμο της «ομαλότητας».

Η παραπάνω δήλωση προκάλεσε δυσαρέσκεια στο στρατόπεδο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το οποίο θεωρεί ότι πίσω από αυτό το άνοιγμα της Σαουδικής Αραβίας κρύβονται τα μυστικά σχέδια των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με κάποιους ιδεολόγους του ΑΚΡ, με την νέα πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ επιχειρούν να εμβαθύνουν το ρήγμα στις σχέσεις του σιιτικού και σουνιτικού μπλοκ του Ισλάμ. Οι συγκεκριμένοι κύκλοι ισχυρίζονται ότι το μοντέλο του μετριοπαθούς Ισλάμ δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της Τουρκίας.

Έμπειροι Τούρκοι αναλυτές, εστιάζοντας στον νέο προβληματισμό της Άγκυρας και επικεντρώνουν τις αναλύσεις τους σε δυο πεδία. Πρώτον, κατά την άποψη τους, στην νέα περίοδο είναι πλέον ξεκάθαρο το γεγονός ότι η Τουρκία θα συγκρουστεί με την Σαουδική Αραβία για να επιβάλλει την ηγεσία της με βάση το δικό της μοντέλο διακυβέρνησης στο σουνιτικό μπλοκ. Δεύτερον, η επιτυχία του νέου εγχειρήματος της Σαουδικής Αραβίας κάθε άλλο παρά δεδομένη θα μπορούσε να θεωρηθεί καθώς το πολίτευμα του βασιλείου βασίζεται στην ιδεολογία του βαχαβιδισμού, ένα κίνημα που ήρθε στο προσκήνιο αιώνες πριν από την ιρανική επανάσταση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή