Ε.Ε. και ΗΠΑ στηρίζουν τη Μαδρίτη στη κρίση με την Καταλωνία

Ε.Ε. και ΗΠΑ στηρίζουν τη Μαδρίτη στη κρίση με την Καταλωνία

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην κήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλωνία.

Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος σημείωσε ότι η απόφαση του καταλανικού κοινοβουλίου «δεν αλλάζει τίποτα». Η Ε.Ε. θα διαπραγματεύεται μόνο με την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη, πρόσθεσε χαρακτηριστικά. «Για την Ε.Ε. τίποτα δεν αλλάζει. Η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός μας συνομιλητής», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter.

«Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη μέλη» είπε σε δημοσιογράφους ο Γιούνκερ, που βρίσκεται στη Γαλλική Γουιάνα μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε επίσης τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι για την «πλήρη στήριξη» που του παρέχει, προκειμένου «να γίνει σεβαστό» το κράτος Δικαίου στην Ισπανία. «Έχω έναν συνομιλητή στην Ισπανία, αυτός είναι ο πρωθυπουργός Ραχόι. (…) Υπάρχει κράτος Δικαίου στην Ισπανία, με συνταγματικούς νόμους. Πρέπει να γίνονται σεβαστοί και εκείνος έχει την πλήρη στήριξή μου», τόνισε συγκεκριμένα ο Γάλλος πρωθυπουργός. 

Από την πλευρά της Γαλλίας τοποθετήθηκε και ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας που το καταλανικό κοινοβούλιο μόλις ενέκρινε», τονίζοντας ότι «το σύνταγμα της Ισπανίας πρέπει να γίνεται σεβαστό». «Η Γαλλία εύχεται η Ισπανία να είναι ισχυρή και ενωμένη. Δεν έχει παρά έναν μονάχα συνομιλητή κι αυτός είναι η κυβέρνηση της Μαδρίτης», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, υπογραμμίζοντας ότι «παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην Καταλωνία».

Στο μεταξύ, από την πλευρά του, το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο τύπου της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

«Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία την επιδείνωση της κατάστασης στην Καταλωνία. Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας είναι και παραμένουν απρόσβλητες», επομένως, η κυβέρνηση «δεν αναγνωρίζει αυτού του είδους την ανακήρυξη ανεξαρτησίας» τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ. «Η κυβέρνηση στηρίζει τη σαφή θέση του πρωθυπουργού της Ισπανίας στη βούλησή του να εγγυηθεί και να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη» συνέχισε ο Γερμανός αξιωματούχος. Το Βερολίνο διατυπώνει την ελπίδα «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να προωθήσουν τον διάλογο με στόχο την άμβλυνση της κατάστασης».

Βρετανία: «Διαφύλαξη της ενότητας της Ισπανίας»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η βρετανική κυβέρνηση, η οποία γνωστοποίησε σήμερα ότι δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλωνία, διατυπώνοντας τη βούλησή της για τη «διαφύλαξη της ενότητας της Ισπανίας». «Η Βρετανία δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλωνίας», επισήμανε ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως η κήρυξη αυτή «στηρίζεται σε μια ψηφοφορία που είχε κριθεί παράνομη από τα ισπανικά δικαστήρια». «Συνεχίζουμε να επιθυμούμε τη διαφύλαξη του κράτους Δικαίου, τον σεβασμό του ισπανικού Συντάγματος και τη διαφύλαξη της ενότητας της Ισπανίας», συμπλήρωσε. 

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Σκωτίας εμφανίστηκε περισσότερο θετικά διακείμενη προς την Καταλωνία, χωρίς εντούτοις να αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της περιφέρειας. «Κατανοούμε και σεβόμαστε την θέση της καταλανικής κυβέρνησης», δήλωσε σήμερα η Φιόνα Χίσλοπ, η υπουργός Εξωτερικών της Σκωτίας, στέλεχος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP). «Ενώ η Ισπανία έχει το δικαίωμα να αντιτίθεται στην ανεξαρτησία, ο λαός της Καταλωνίας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να καθορίζει το ίδιο του το μέλλον», τόνισε. Η Σκωτσέζα υπουργός απηύθυνε έκκληση για τη διεξαγωγή «διαλόγου με στόχο την εύρεση μιας λύσης που θα σέβεται τη δημοκρατία», εκτιμώντας ότι το να τεθεί σε καθεστώς κηδεμονίας η περιφέρεια από την κεντρική διοίκηση «δεν μπορεί να είναι η λύση».

ΗΠΑ: «Αναπόσπαστο κομμάτι της Ισπανίας η Καταλωνία»

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι στηρίζει την «ενότητα» της Ισπανίας, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλωνίας, όπως επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Η Καταλωνία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει στο δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χέδερ Νάουερτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή