Στο Βέλγιο ο Πουτζντεμόν, μετά την εισαγγελική πρόταση για απαγγελία κατηγοριών

Στο Βέλγιο ο Πουτζντεμόν, μετά την εισαγγελική πρόταση για απαγγελία κατηγοριών

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, μαζί με άλλα μέλη της αποπεμφθείσας καταλανικής κυβέρνησης, εγκατέλειψε την Ισπανία και βρίσκεται πλέον στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της ισπανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την εφημερίδα «La Vanguardia», αναμένεται να προβούν σε δηλώσεις το απόγευμα της Δευτέρας.

Την πληροφορία ότι ο καθαιρεθείς πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης βρίσκεται στο Βέλγιο επιβεβαίωσε ο Βέλγος δικηγόρος του Πολ Μπικάερτ, ειδικευμένος σε θέματα ασύλου και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μάλιστα, ο Βέλγος δικηγόρος ανακοίνωσε πως ο Πουτζντεμόν τον όρισε σύμβουλό του. Δεν ανέφερε ωστόσο ότι του ανέθεσε να καταθέσει αίτηση παροχής ασύλου στις βέλγικες αρχές, επικαλούμενος την επαγγελματική εχεμύθεια.

Η φυγή τους έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Μάθα, ο οποίος ζήτησε να απαγγελθούν κατηγορίες για εξέγερση, στάση και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος στην καταλανική ηγεσία, καθώς και να κληθούν τα μέλη της από τις δικαστικές αρχές για κατάθεση. 

Υπενθυμίζεται ότι με χθεσινή δήλωσή του, ο υπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου είχε τονίσει ότι η χορήγηση ασύλου στον Καταλανό ηγέτη «δεν θα ήταν μια μη ρεαλιστική πιθανότητα» αν το ζητήσει ο ίδιος.

Βάσει αυτών των νέων δεδομένων, ο πρόεδρος της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, και οι άλλοι αυτονομιστές πολιτικοί ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με το σενάριο της σύλληψης και της καταδίκης για εξέγερση, η οποία μπορεί να επισύρει ποινή κάθειρξης μέχρι και τριάντα ετών.

Εντούτοις, σύμφωνα με το ισπανικό δικαστικό σύστημα, ο γενικός εισαγγελέας προτείνει και ο δικαστής απαγγέλλει κατηγορίες. H πρόταση της γενικής εισαγγελίας έρχεται σε μία χρονική στιγμή που η Μαδρίτη ξεκινά τις διαδικασίες παύσης της καταλανικής αυτονομίας και ετοιμάζεται να αναλάβει τον έλεγχο της περιφέρειας. 

Το Καταλανικό Δημοκρατικό Κόμμα (PDeCat) θα συμμετάσχει στις εκλογές

Στο μεταξύ, παρά τη φυγή του προέδρου του, το Καταλανικό Δημοκρατικό Κόμμα (PDeCat) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συμμετάσχει στις περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, κάτι που συνιστά σιωπηρή παραδοχή εκ μέρους του Πουτζντεμόν πως η προηγούμενη τοπική κυβέρνηση έχει παυθεί και το περιφερειακό κοινοβούλιο διαλυθεί.

«Στις 21 θα πάμε στις κάλπες, θα πάμε με την πεποίθηση ότι είμαστε προσηλωμένοι στο ότι η καταλανική κοινωνία πρέπει να μπορεί να εκφράζεται», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του PDeCat, Μάρτα Πασκάλ.

Νωρίτερα ένα άλλο καταλανικό αποσχιστικό κόμμα, το Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), ανακοίνωσε επίσης ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή