Και ο ομογενής Τζορτζ Παπαδόπουλος κατηγορούμενος για τη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές των ΗΠΑ – Σε κατ’ οίκον περιορισμό οι Μάναφορτ και Γκέιτς

Και ο ομογενής Τζορτζ Παπαδόπουλος κατηγορούμενος για τη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές των ΗΠΑ – Σε κατ’ οίκον περιορισμό οι Μάναφορτ και Γκέιτς

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε βάρος του Πολ Μάναφορτ, πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, του ομογενούς Τζορτζ Παπαδόπουλος, πρώην συμβούλου Εξωτερικής Πολιτικής του και ενός πρώην συνεργάτη του στις επαγγελματικές του δραστηριότητες, απαγγέλθηκαν σήμερα δώδεκα κατηγορίες από το Ομοσπονδιακό Σώμα Ενόρκων.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, οι τρεις άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συνωμοσία εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, ξέπλυμα χρημάτων και παραβίαση των ομοσπονδιακών νόμων για τα λόμπι και τις τράπεζες, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ειδικού εισαγγελέα των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μιούλερ. Αθώοι δήλωσαν ενώπιον ομοσπονδικού δικαστηρίου στην Ουάσιγκτον οι κ.κ. Πολ Μάναφορτ και Ρικ Γκέιτς στις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν. Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το CNN, η κυβέρνηση ζήτησε η εγγύηση για τον Μάναφορτ να οριστεί στα 10 εκατομμύρια δολάρια και για τον Γκέιτς στα 5 εκατομμύρια δολάρια. Και οι δύο τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό.

Οσο για τον «αινιγματικό» ομογενή, η «Κ» ξετύλιξε την ιστορία του μετά τις επαφές του με τη Μόσχα κατά τη διάρκεια της αμερικανικής προεκλογικής καμπάνιας. Στις 5 Οκτωβρίου, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος ομολόγησε ότι έδωσε ψευδείς καταθέσεις σε ομοσπονδιακούς πράκτορες και έτσι «παρεμπόδισε την έρευνα του FBI που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τις πιθανές διασυνδέσεις ή τον ενδεχόμενο συντονισμό μεταξύ των προσώπων που συνδέονταν με την εκστρατεία και της ρωσικής κυβέρνησης με στόχο την ανάμειξη (της Μόσχας) στις προεδρικές εκλογές του 2016», σημειώνεται στο έγγραφο που υπέγραψε ο ειδικός εισαγγελέας. Ακόμη, τα δικαστικά έγγραφα αναφέρουν ότι λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του Τραμπ (20/01/17), και αφού είχε ξεκινήσει η έρευνα για την ενδεχόμενη παρέμβαση της ρωσικής κυβέρνησης στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος έδωσε κατάθεση σε ομοσπονδιακούς πράκτορες.

Ακόμη, φέρεται να είπε τότε ότι είχε έρθει σε επαφή με έναν μη κατονομαζόμενο αλλοδαπό «καθηγητή» ο οποίος ισχυριζόταν ότι είχε πληροφορίες επιβαρυντικές για τη Χίλαρι Κλίντον, με τη μορφή «χιλιάδων e-mail». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδόπουλος ισχυρίστηκε ότι οι επαφές αυτές έγιναν πριν ενταχθεί στο προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ. Ωστόσο, ο εισαγγελέας επισήμανε ότι ο Παπαδόπουλος στην πραγματικότητα συναντήθηκε με τον «καθηγητή» αφού εντάχθηκε στο προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται εξάλλου ότι ο Παπαδόπουλος προσπάθησε κατ' επανάληψη να φέρει σε επαφή το επιτελείο του Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους και εργάστηκε για να πετύχει μια συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Αφού ανακρίθηκε από το FBI ο Παπαδόπουλος απενεργοποίησε τον λογαριασμό του στο Facebook για να διαγράψει τις συνομιλίες που είχε με τον «καθηγητή».

Ειδικότερα, «η παραπομπή περιλαμβάνει 12 κατηγορίες: συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ, συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων, μη δήλωση στις αρμόδιες αρχές πράκτορα ξένου εντολέα, ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις FARA (Foreign Agents Registration Act), ψευδείς δηλώσεις και επτά κατηγορίες για μη δήλωση τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό», αναφέρεται στη δήλωση του Πίτερ Καρ, εκπροσώπου του Μιούλερ.

Εντούτοις, στο μεγέθους 32 σελίδων κατηγορητήριο δεν υπάρχει καμιά αναφορά στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, ούτε υπονοείται πως υπήρξαν επαφές ανάμεσα στην ομάδα του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου και τις ρωσικές αρχές με στόχο την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο Μάναφορτ και ο συνεργάτης του, Ρίτσαρντ (Ρικ) Γκέιτς, κατηγορούνται κυρίως ότι δραστηριοποιούνταν ως λομπίστες και σύμβουλοι του φιλορώσου πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, χωρίς να το έχουν δηλώσει στις αρμόδιες αρχές. Περισσότερα από 75 εκατομμύρια δολάρια πέρασαν από υπεράκτιους λογαριασμούς που διαχειρίζονται οι δύο άνδρες, με τον Πολ Μάναφορτ να κατηγορείται ότι ξέπλυνε μόνος του το ποσό των 18 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Ο Πολ Μάναφορτ και ο πρώην συνεταίρος του παραδόθηκαν νωρίτερα σήμερα στο γραφείο του FBI στην Ουάσιγκτον. Οπως αναφέρουν οι New York Times, το όνομά του Γκέιτς εμφανίζεται σε έγγραφα που σχετίζονται με επιχειρήσεις που η εταιρεία του Μάναφορτ ίδρυσε στην Κύπρο, ώστε να λαμβάνει πληρωμές από πολιτικούς και επιχειρηματίες στην ανατολική Ευρώπη. Ο Πολ Μάναφορτ έχει βρεθεί στο στόχαστρο ερευνών μεταξύ άλλων για φορολογικές παραβάσεις και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Στον απόηχο των κατηγοριών που απαγγέλθηκαν σε συνεργάτες του Τραμπ στο πλαίσιο της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν υπήρξε «καμία συνωμοσία» μεταξύ της ομάδας του και της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ, Reuters, Bloomberg, CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή