Γεωπολιτικό όργανο της Μόσχας η πετρελαϊκή Rosneft

Γεωπολιτικό όργανο της Μόσχας η πετρελαϊκή Rosneft

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft αξιοποιεί η ρωσική κυβέρνηση ως γεωπολιτικό όπλο, με στόχο την επέκταση της ρωσικής επιρροής και την αμφισβήτηση των συμφερόντων των ΗΠΑ, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Times της Νέας Υόρκης.

Η στρατηγική αυτή της Μόσχας αντιμετωπίζει κρίσιμη δοκιμασία αυτή την εβδομάδα στη Βενεζουέλα, με τη σύμμαχο της Μόσχας να αναμένεται να καταβάλει 1 δισ. δολάρια για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Η Rosneft, στην οποία το ρωσικό κράτος διαθέτει το ήμισυ του μετοχικού κεφαλαίου, έχει διεισδύσει σε πολιτικά ευαίσθητες χώρες, όπως η Κούβα, η Αίγυπτος και το Βιετνάμ, πέραν της Βενεζουέλας. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία εξετάζει συμφωνίες στην ανατολική Μεσόγειο και την Αφρική, περιοχές στρατηγικής σημασίας για την Ουάσιγκτον.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Rosneft αφορά, όμως, τη Βενεζουέλα. Τα τελευταία τρία χρόνια, η Rosneft έχει προσφέρει στο Καράκας 10 δισ. δολάρια σε οικονομική βοήθεια, προλαμβάνοντας ήδη δύο φορές τη χρεοκοπία της κυβέρνησης Μαδούρο. Η ρωσική επένδυση, όμως, δεν στερείται κινδύνων. Οι πετρελαιοπηγές της Βενεζουέλας είναι γερασμένες και χρήζουσες συντήρησης, ενώ πολυεθνικές επιχειρήσεις πετρελαϊκών υπηρεσιών αποσύρονται σταδιακά από τη χώρα, εξαιτίας των χρεών του Καράκας προς αυτές.

Οικονομικός εταίρος

Η Ρωσία έχει αναδειχθεί στο μεταξύ σε κρίσιμο οικονομικό εταίρο της κυβέρνησης Μαδούρο, με τη Rosneft να εκποιεί καθημερινά 225.000 βαρέλια βενεζουελανικού αργού πετρελαίου, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 13% των πετρελαϊκών εξαγωγών της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα αξιοποιεί τη Rosneft για να επεκτείνει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή, βοηθώντας τον Μπασάρ αλ Ασαντ να παραμείνει στην εξουσία της Συρίας και προσεγγίζοντας την Τεχεράνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή