ΚΟΣΜΟΣ

Νίκη Τουρκίας και Ιράν στο Κουρδιστάν

kourdistann
kourdistannn

Περίπου ένα μήνα μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, η Τουρκία και το Ιράν σημειώνουν διπλωματική νίκη στο βόρειο κομμάτι του Ιράκ. Οι ΗΠΑ επεμβαίνουν την τελευταία στιγμή για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Οι Κούρδοι οπισθοχωρούν απέναντι στις πιέσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο βόρειο κομμάτι του Ιράκ, οι Κούρδοι ξεκίνησαν να παραδίδουν τον έλεγχο των συνοριακών πυλών στην κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ.

Συγκεκριμένα, η κουρδική πλευρά παραδίδει αυτή την ώρα τον έλεγχο της συνοριακής πύλης Ιμπραχίμ Χαλίλ στην κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ. Η συγκεκριμένη πύλη βρίσκεται απέναντι από την τουρκική πύλη Χάμπουρ. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πύλη που ενώνει την Τουρκία με το Ιράκ.

Η νέα εξέλιξη έρχεται ύστερα από την διαμεσολάβηση των ΗΠΑ. Όπως ενημέρωσε χθες η «Κ» τους αναγνώστες της, οι ΗΠΑ, καταβάλλουν τις τελευταίες ώρες προσπάθειες για να επιβάλουν μια συμβιβαστική λύση στις εμπλεκόμενες πλευρές για να αποφευχθεί το αιματοκύλισμα.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την πληροφορία ότι λίγο πριν την παράδοση της πύλης Ιμπραχίμ Χαλίλ, ο απερχόμενος Πρόεδρος του Κουρδιστάν, Μασούτ Μπαρζανί συναντήθηκε με τους Αντιπροέδρους του Ιράκ, οι οποίοι διατηρούν στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, στην πόλη Σουλεϊμάνιγιε. Σε αυτή την συνάντηση έκλεισε η συμφωνία των δυο πλευρών.

Η διπλωματική νίκη της Τεχεράνης και της Άγκυρας

Στην περιοχή οι νέες εξελίξεις εκλαμβάνονται ως μια νέα διπλωματική νίκη της Τεχεράνης και της Άγκυρας. Και οι δυο κυβερνήσεις, οι οποίες στρέφονται εχθρικά κατά το ενδεχόμενο της ανεξαρτοποίησης του Κουρδιστάν, σήμερα σημειώνουν πρόοδο στο πολιτικό και διπλωματικό πεδίο, ανοίγοντας τον δρόμο για την ενίσχυση της θέσης της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ, η οποία πλέον εξαρτάται σε πολλά μέτωπα από τις ίδιες.

Η Τεχεράνη, η οποία βλέπει να ενισχύεται η θέση της Βαγδάτης στο πολιτικό πεδίο του Ιράκ, «χαιρετίζει» τις νέες εξελίξεις προχωρώντας στο άνοιγμα συνοριακών πυλών με το Κουρδιστάν, τις οποίες είχε κλείσει πριν από λίγο καιρό.

Κλίμα ικανοποίησης επικρατεί και στην Άγκυρα, με τους κύκλους της κυβέρνησης να αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «γκρεμίστηκαν τα όνειρα των Κούρδων για ανεξαρτησία μέσα σε λίγες εβδομάδες».