Πενταεθνής δύναμη υπό την αιγίδα ΟΗΕ στη Νότια Σαχάρα

Πενταεθνής δύναμη υπό την αιγίδα ΟΗΕ στη Νότια Σαχάρα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν χθες ότι θα στηρίξουν με 60 εκατ. δολάρια την πενταεθνή δύναμη G5 Sahel που ιδρύεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της διακίνησης ανθρώπων στις νότιες παρυφές της Σαχάρας. Στη δύναμη συμμετέχουν στρατιωτικές δυνάμεις από τη Μαυριτανία, το Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο, τον Νίγηρα και το Τσαντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ λε Ντριάν, προήδρευσε χθες της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην οποία συζητήθηκε το ζήτημα, δείγμα της έμφασης που δίνει η Γαλλία στη δημιουργία της δύναμης αυτής. Ενθερμη στήριξη παρέχει και η Ιταλία, ενώ η Βρετανία έχει εκφράσει την υποστήριξή της, χωρίς να έχει δεσμευθεί σε χρηματοδότηση.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει το κόστος για τη συντήρηση της δύναμης στα 400 εκατ. δολάρια ετησίως, εκ των οποίων 10 εκατ. συνεισφέρει η κάθε μία από τις πέντε χώρες και περίπου 60 εκατ. προέρχονται από χώρες της Ε.Ε. Δεν ήταν σαφές από την ανακοίνωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τίλερσον αν τα χρήματα που χορηγούν οι ΗΠΑ θα διοχετευθούν μέσω του ΟΗΕ (κάτι στο οποίο ώς χθες οι ΗΠΑ αντιδρούσαν) ή αν θα κατευθυνθούν σε κάθε μία από τις πέντε χώρες. Επίσης, δεν ήταν σαφές πώς θα καλυφθεί το εναπομείναν χρηματοδοτικό κενό.

Ο Τίλερσον σημείωσε ότι στην αχανή περιοχή δρα ομάδα που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος, καθώς και άλλα τρομοκρατικά δίκτυα, ενώ, σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους, ο πυρήνας των τζιχαντιστών δεν ξεπερνά τα 60 άτομα. Πλειάδα οργανώσεων ανταγωνίζεται για την προσέλκυση ενόπλων σε μια περιοχή με τρομακτικά ποσοστά ανεργίας και έλλειψη κρατικών δομών.

Ο ΟΗΕ ήδη χρηματοδοτεί τη δύναμη MINUSMA, που δρα στο Μάλι με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, «από τη σύστασή της, το 2013, δεν έχει αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας, παρά τον προϋπολογισμό 1 δισ. δολ.».

Στο Μάλι βρίσκονται επίσης 4.000 Γάλλοι στρατιώτες (επιχείρηση Μπαρκάν), ενώ στον Νίγηρα επιχειρούν 900 στρατιώτες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων. Πολλοί εξ αυτών βρίσκονται στην πρωτεύουσα της χώρας Νιαμέι, όπου λειτουργεί βάση αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενώ δεύτερη αντίστοιχη βάση κατασκευάζεται στην πόλη Αγκαντέζ.

Οι πρώτες επιχειρήσεις της G5 Sahel αναμένεται να εστιάσουν στα σύνορα ανάμεσα σε Νίγηρα, Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο. Τα στρατεύματα των πέντε χωρών θα μπορούν πλέον να καταδιώκουν τα τρομοκρατικά δίκτυα ώς και 50 χλμ. εντός του εδάφους των γειτόνων τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή