Για επιτάχυνση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit κάνουν λόγο Βρετανία – ΕΕ

Για επιτάχυνση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit κάνουν λόγο Βρετανία – ΕΕ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις του διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν επέλθει σε κατάσταση στασιμότητας. 

Συγκεκριμένα, ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι η ατζέντα και οι ημερομηνίες για τον επόμενο γύρο των συνομιλιών για το Brexit θα καθοριστούν «τις επόμενες ώρες ή ημέρες».

Στο μεταξύ, αντίστοιχη ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ο οποίος δήλωσε ότι οι προετοιμασίες της Βρετανίας για την έξοδο επιταχύνονται σημαντικά, τονίζοντας ότι το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο είναι ενωμένο στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, η Βρετανία κινείται πιο αποφασιστικά προς την κατεύθυνση του διαζυγίου, προσλαμβάνοντας χιλιάδες περισσότερους εργαζομένους, ώστε να διασφαλίσει ότι θα είναι σε λειτουργία οι συνοριακοί σταθμοί και όλα τα συστήματα του κρατικού μηχανισμού, και σε ισχύ η σχετική νομοθεσία την πρώτη κιόλας ημέρα του Brexit.

«Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, είναι κρίσιμης σημασίας να προχωρούμε με τις δικές μας, εσωτερικές προετοιμασίες ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι τη στιγμή που θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας ότι «η προετοιμασία έχει επιταχυνθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, με τα υπουργεία να ετοιμάζουν λεπτομερή εφαρμοστικά σχέδια για το καθένα από τα περίπου 300 προγράμματα που είναι εν εξελίξει».

Επιπλέον, δήλωσε ότι η προετοιμασία που γίνεται περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας, προσθέτοντας όμως ότι μεγάλο μέρος της προετοιμασίας «θα χρειαστεί ακόμα και στο προτιμώμενο σενάριο μια τολμηρής και φιλόδοξης συμφωνίας – για παράδειγμα στην εφαρμογή κάποιων από τις προτεινόμενες συνοριακές ρυθμίσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ήδη δημιουργηθεί σχεδόν 3.000 νέες θέσεις εργασίας για το Brexit και οι τελωνειακές και φορολογικές αρχές της Βρετανίας θα αποκτήσουν επιπλέον 3.000-5.000 εργαζομένους τον επόμενο χρόνο. Η κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευθεί να διαθέσει 500 εκατ. λίρες (660,45 εκατ. δολάρια).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή