Τέλος η ορειβασία στον μονόλιθο Ουλούρου

Τέλος η ορειβασία στον μονόλιθο Ουλούρου

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο φημισμένος μονόλιθος Ουλούρου της Αυστραλίας, που προηγουμένως ήταν γνωστός ως Βράχος Αϊερς, πρόκειται να κλείσει για τους ορειβάτες από το 2019, όπως ανακοίνωσε ο φορέας διαχείρισής του χθες Τετάρτη, βάζοντας τέλος στην εκστρατεία, που διαρκεί δέκα χρόνια τώρα, των Αβορίγινων προκειμένου να προστατεύσουν την ιερή τοποθεσία τους στη Βόρεια Περιοχή.

Μια επιτροπή οκτώ ακόμα παραδοσιακών ιδιοκτητών και τεσσάρων κυβερνητικών αξιωματούχων ψήφισε ομόφωνα το κλείσιμο του μονόλιθου στους ορειβάτες, όπως τουλάχιστον δήλωσε εκπρόσωπός της στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Η ανάβαση βρίσκεται σε μια ιερή περιοχή και έκλεισε», τόνισε ο Σάμι Γουίλσον, συμπληρώνοντας έτσι τη σχετική ανακοίνωση. «Εχει σημαντική πολιτισμική σημασία και θα πρέπει να μπουν κάποιοι περιορισμοί».

Η τοποθεσία που αποτελεί και μέρος των τόπων Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Unesco έχει ύψος 348 μέτρων και είναι πασίγνωστη για τα ερυθρά χρώματα ώχρας. Αποτελεί βασικό προορισμό των τουριστών, παρότι βρίσκεται σε μια σχετικά απομακρυσμένη τοποθεσία στο Αλις Σπριγκς.

Οι παραδοσιακοί ιδιοκτήτες του Ουλούρου, η φυλή των Ανάνγκου, ζήτησαν το κλείσιμο της τοποθεσίας στους ορειβάτες ήδη από το 1985, όταν η διαχείριση του πάρκου πέρασε στα χέρια των αυτόχθονων ιθαγενών.

Η επιτροπή που διαχειρίζεται σήμερα τον βράχο, αναφέρει σε έκθεση που είδε τα φώτα της δημοσιότητας το 2010, ότι θα έκλεινε η πρόσβαση του βράχου προς τους ορειβάτες σε περίπτωση που η επισκεψιμότητά του έπεφτε σε ποσοστό κάτω του 20%. Ετσι το θέμα ετέθη σε ψηφοφορία την Τετάρτη, καθώς τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν έδειξαν ότι ο αριθμός των ορειβατών που σκαρφάλωναν στον μονόλιθο είχε πέσει κάτω από το όριο . Η απαγόρευση ανάβασης πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 26 Οκτωβρίου 2019, ακριβώς 34 χρόνια μετά την επιστροφή του Ουλούρου στους παραδοσιακούς ιδιοκτήτες του.

Μέχρι σήμερα οι συχνότεροι επισκέπτες στο ιερό βουνό είναι οι Αυστραλοί, ενώ στη δεύτερη θέση έπειτα από αυτούς βρίσκονται οι Ιάπωνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναρρίχηση στο Ουλούρου απαγορεύεται στο 77% του χρόνου εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών συνθηκών που επικρατούν ή για πολιτισμικούς λόγους. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 36 θάνατοι στο Ουλούρου από τότε που άρχισε η τήρηση αρχείων, τη δεκαετία του 1950, με τον πιο πρόσφατο να καταγράφεται το 2010.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή