Οι μπαμπάδες θέλουν μεγαλύτερη άδεια πατρότητας

Οι μπαμπάδες θέλουν μεγαλύτερη άδεια πατρότητας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Αίτημα για την παροχή μεγαλύτερης άδειας πατρότητας έχουν υπογράψει 58.000 Γάλλοι πολίτες υψηλού κύρους, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα στον ρόλο του συντρόφου. Το αίτημα απευθύνεται στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και σε δύο υπουργούς και ζητείται υποχρεωτική επέκταση της άδειας πατρότητας από 11 ημέρες στις έξι εβδομάδες.

Περισσότερες από 40 διακεκριμένες προσωπικότητες έχουν ήδη υπογράψει το αίτημα, συμπεριλαμβανομένων του οικονομολόγου Τομά Πικετί, του συγγραφέα Φρεντερίκ Μπεγκμπεντέρ, των συνεργατών του Charlie Hebdo Ρενάλντ Λουζιέ και Πατρίκ Πελού, και του πρώην διεθνούς ποδοσφαιριστή Βικάς Ντορασό.

Στο κείμενο επισημαίνεται η αναγκαιότητα οι νέες ρυθμίσεις να κατοχυρωθούν νομοθετικά για να σταματήσει η πίεση στους άνδρες να επιστρέψουν γρήγορα στην εργασία τους. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι «σήμερα στη Γαλλία η άδεια πατρότητας περιορίζεται στις 11 διαδοχικές ημέρες. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως σε διάστημα μικρότερο από δύο εβδομάδες ο δεύτερος γονέας φεύγει… και γυρνά πίσω στη δουλειά… ακόμα και εάν υπήρξαν προβλήματα με τον τοκετό, ακόμα και εάν το μωρό είναι στη θερμοκοιτίδα, ακόμα και εάν η μητέρα μπορεί να μη βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση. Η αποχώρηση του πατέρα αποτελεί στις περισσότερες περιπτώσεις τραυματικό γεγονός και για τους δύο γονείς».

Ο Σερζ Eφέζ, ψυχίατρος και πατέρας τριών παιδιών, είναι μεταξύ αυτών που έχουν υπογράψει το αίτημα. Υποστηρίζει πως είναι αναγκαίο να καταστεί υποχρεωτική η επέκταση της άδειας πατρότητας. «Εάν αυτό δεν συμβεί, αυτοί που επιθυμούν να πάρουν άδεια πατρότητας θα θεωρούνται προδότες για την εταιρεία τους», δήλωσε. «Πρόκειται για ζήτημα της κοινωνίας και της ισότητας… πρέπει να δημιουργήσουμε νέους άνδρες».

Τον Ιανουάριο, το Γαλλικό Παρατηρητήριο Οικονομικών Συγκυριών εκπόνησε μελέτη με την οποία προέτρεπε την κυβέρνηση να εξαναγκάσει τους πατέρες να παίρνουν άδεια πατρότητας επί πληρωμή, ειδάλλως να επεκτείνει την άδεια πατρότητας στις έξι εβδομάδες. Η μελέτη υποστήριξε πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στη βελτίωση των συνθηκών εργασιακής ισότητας. Ωστόσο, ένα από τα συμπεράσματα υπογραμμίζει πως, ακόμα και όταν η άδεια πατρότητας ήταν διαθέσιμη, πολλοί επέλεγαν να μην την πάρουν.

Η Γαλλία είναι μία από τις χώρες στις οποίες προβλέπεται η παροχή γενναιόδωρης γονικής άδειας, ωστόσο ως επί το πλείστον δεν παρέχεται αμοιβή. Οι πατέρες προς το παρόν δικαιούνται 11 ημέρες άδειας πατρότητας επί πληρωμή και στο σύνολο 18 ημέρες σε περίπτωση πολλαπλού τοκετού. Οι μητέρες δικαιούνται άδεια μητρότητας διάρκειας έξι εβδομάδων πριν από τον τοκετό και 10 εβδομάδες μετά από αυτόν, ενώ εάν έχουν παραπάνω από ένα παιδί, η συνολική περίοδος της άδειας φθάνει τις 26 εβδομάδες. Η αμοιβή χρηματοδοτείται από το γαλλικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και υπολογίζεται επί των μισθών των γονέων.

Ερευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών της Γαλλίας κατέδειξε πως μόνο το 2% των ανδρών πήρε απλήρωτη άδεια πατρότητας το 2013. Αιτία ήταν ο φόβος για τις επιπτώσεις στην καριέρα τους και την πιθανή απώλεια εργασίας. Μελέτη του ΟΟΣΑ το 2016 επεσήμανε πως 45% των πατέρων στη Γαλλία επέλεξαν να μην χρησιμοποιήσουν το πλήρες εύρος των προνομίων πατρότητας, ακόμα και σε περίπτωση επί πληρωμή αδείας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή